A bíróságok működése nem átlátható, számonkérhetőségükre a jelenlegi szabályozás és igazgatási struktúra mellett nincs mód, és ez a bírósági igazgatási rendszer reformját igényli – közölte a Transparency International (TI) magyarországi tagozata az MTI-vel szerdán.

A nem-kormányzati szervezet közlésével a Legfelsőbb Bíróság elnökének választása kapcsán hívja fel a döntéshozók figyelmét a bírósági rendszer átláthatósági és számonkérhetőségi problémáira.

Mint írják, Magyarországon bírósági korrupcióról nem lehet beszélni, a bíróságok teljesítménye és korrupciós megítélésük azonban romlott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank által végzett 2005-ös kutatás alapján.

Az igazságszolgáltatási korrupció jogállamban elfogadhatatlan jelenség, mert ezen keresztül veszélybe kerül az igazságszolgáltatásba vetett bizalom – figyelmeztet a szervezet.

A TI javaslatokat is megfogalmaz a magyar bírósági rendszer reformja érdekében. Egyebek mellett a bírói testületen belüli egyértelmű etikai normák bevezetését, az (Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT)|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/191) működésének átláthatóvá és nyilvánossá tételét, valamint a bírósági iratok megismerhetőségének biztosítását szorgalmazzák.

Az OIT-tól azt kérik: tegyen sürgős lépéseket annak megelőzésére, hogy az esetleges korrupciós esetek rejtve maradjanak a bírói testületen belül.

A korrupció visszaszorításáért és az átláthatóság elveinek érvényesíttetéséért küzdő TI magyarországi tagozata 2006 októbere óta működik alapítványi formában.


Kapcsolódó anyagok: EKINT tanulmány, Interjú Dr. Flekk Zoltánnal az igazságszolgáltatási reform kérdésköréről