Magyarországon tartják idei első ülésüket a közép-európai országok közjegyzői. A Hexagonale találkozóján a hat régióbeli tagország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) szakemberei vitatják meg az európai közokirattal összefüggő kérdéseket, az Európai Bizottság által kezdeményezett jogsértési eljárást az állampolgársági kritériummal kapcsolatban, a szlovén elnökség tapasztalatait, valamint az egyablakos cégalapítással és az európai ingatlanpiaci szabályozással kapcsolatos aktuális kérdéseket is.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK)|http://www.mokk.hu/) tölti be 2008-ban a Közép-Európai Közjegyzőségek Együttműködése, a Hexagonale elnöki tisztségét. A magyar közjegyzők március 27. és 29. között Röjtökmuzsajra hívták össze az érintett közjegyzői kamarák képviselőit annak érdekében, hogy tapasztalatcserével segítsék egymás szakmai munkáját, megtárgyalják a közjegyzőséget érintő európai ügyeket, és közös álláspontot alakítsanak ki a közjegyzők európai képviseleti szervezetének ülése előtt.

A régiós közjegyzők idei első ülésén terítékre kerül az Európai Bizottság nemzeti fenntartás elvével kapcsolatos álláspontja. A Bizottság kifogásolja, hogy 17 uniós tagállam – köztük Magyarország – állampolgársághoz köti a közjegyzői szakma gyakorlását. A tagállamok álláspontja szerint a közjegyzők az állam igazságszolgáltatási rendszerének részeként hatósági feladatkört látnak el, ezért szükséges a megkötés fenntartása. A Bizottság Ausztria ellen (ahogy az EU régi tagállama közül hét ellen is) már megindította a jogsértési eljárást fentiekkel kapcsolatban. A mostani találkozó várhatóan ösztönzőleg hat majd a többi tagállamra, hogy saját országuk hatóságaival együttműködve beavatkozóként vegyenek részt az eljárásban.

A találkozón megvitatják Szlovénia EU-elnökségének lehetséges hozadékait, tárgyalnak Csehország 2009-es elnökségének irányvonalairól, illetve az egyablakos cégalapítással összefüggő tapasztalatokról is. Kiemelt szerepet kap ezek mellett az európai közokiratok szerepe és az ezekkel kapcsolatos közös álláspont kialakítása is, melynek eredményeként megvalósulhat a közjegyzői okiratok teljesen szabad áramlása az Európai Unió határain belül. „Az európai közokirat fontossága gyakorlatilag a fizikai országhatárok lebontásának jelentőségével vetekszik, mert sokkal biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá teszi az Európán belüli jogi ügyleteket” – mondta el Dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.