A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indított eljárást a T-Kábel Kft. ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A társaság digitális televíziós szolgáltatást ígért ügyfeleinek, ám az ennek vételére szolgáló berendezést (set-top-box) digitális televíziókészülékekhez nem lehetett csatlakoztatni. Az eljárás megindulása nyomán a T-Kábel kötelezettséget vállalt, így a GVH az eljárást jogsértés megállapítása nélkül zárta le.

A GVH észlelte, hogy a T-Kábel 2007. május 1. és 2007. augusztus 31. között egyes szolgáltatásait a „televíziós alapkínálatunk elérhető digitális kép- és hangminőségben” szlogennel hirdette, ám kiderült, hogy a társaság által használt set-top-boxhoz nem lehet digitális tévékészüléket csatlakoztatni. A vizsgálat megindulását követően a T-Kábel vállalta, hogy legkésőbb 2008. augusztus 1-től, amennyiben az előfizetők ezt igénylik, olyan set-top-boxok megvásárlását is lehetővé teszi, amelyek digitális televíziókkal összekötve is használhatóak.

A GVH az eljárás során feltárt valamennyi tény és körülmény együttes mérlegelése után úgy döntött, hogy a versenyhez fűződő közérdek leghatásosabban a vállalás elfogadásával biztosítható, ezért a versenyfelügyeleti eljárást jogsértés megállapítása nélkül lezárta. A T-Kábel által vállalt kötelezettségek teljesülését a versenyhatóság utóvizsgálat keretében fogja ellenőrizni.

(Vj-135/2007. sz. ügy)