Jogsértést követett el a tavalyi éveben legalább húsz nap táppénzt igénylő dolgozók listáját nyilvánosan közzé tevő cég vezetése – közölte az EBH csütörtökön az MTI-vel.

A hatóság a meg nem nevezett munkáltatót eltiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni folytatásától és a határozat közzétételét rendelte el – tartalmazza a közlemény.

A cégen belül működő szakszervezet a dolgozók érdekében fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, sérelmezve, hogy a cég vezetése a táppénzes alkalmazottak név szerinti listáját nyilvánosságra hozta, ami a dolgozók körében nagy felháborodást keltett. A szakszervezet felszólította a munkahely vezetését a lista eltávolítására, azonban a kérését elutasították.

Az érdekképviselet szerint a munkáltató döntése sérti az alkotmány, a Munka törvénykönyve, az adatvédelmi törvény, valamint az egyenlő bánásmódról szóló törvény rendelkezéseit, ezért kezdeményezte a hatóság eljárását.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az ügyet közérdekű igényérvényesítés keretében vizsgálta.

A cég vezetése azzal érvelt, hogy hazai és nemzetközi gyakorlat alapján döntött a lista nyilvánosságra hozataláról és a közzététel figyelemfelhívás célját szolgálta, tényadatokat közölt, miután a dolgozóktól több alkalommal kapott olyan jelzéseket, mely szerint egyes munkavállalók jogosulatlanul veszik igénybe a táppénzt.

A vizsgálat eredményeként a hatóság megállapította, hogy a munkáltató egészségi állapottal összefüggésben zaklatást alkalmazott a dolgozókkal szemben, azzal, hogy grafikonnal is illusztrálva közzétette azon dolgozók nevét, akik az évben legalább 20 napot táppénzen voltak, és ezzel megalázó, ellenséges környezetet teremtett azokkal szemben, akik betegségük miatt táppénzes állományba kényszerültek – állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata.