Két interjú a hazai adatvédelem állapotáról, az EU elvárásoknak való megfelelőségéről, a jogászi adatvédelmi morálról, a közfeladatot ellátók és a közszereplők adatvédelmi szempontból való megkülönböztetésének indokoltságáról, valamint a jogi személyek adatvédelméről.

Dr. Jóri András, a Jogi Fórum adatvédelmi rovatának vezetője elmondja, hogy Magyarország „EU-csatlakozása előtt a Bizottság már megfelelőnek („adequate“) minősítette az adatvédelmi jogot az EU-polgárok számára nyújtott védelem szempontjából, értsd: elég szigorúnak. Aztán volt egy másik vizsgálat”, teszi hozzá, „amely szerint a szabályozás egyenesen túl szigorú: ne feledjük, hogy az EU adatvédelmi irányelve kettős célú: egyrészt a személyek védelme, másrészt pedig az adatok szabad áramlása a cél.” Dr. Jóri András szerint, „ha az Irányelvnek való megfelelést vesszük szempontként, akkor a magyar adatvédelmi jog szabályai megfelelőek.

Dr. Szabó Máté Dániel alkotmányjogász, adatvédelmi szakértő álláspontja a hazai adatvédelemmel kapcsolatosan a következő: „Az adatvédelem általános elvei időtállóak, a magyar szabályok – egy-két kivételtől eltekintve – alkalmazhatók a folyamatosan változó világban.” Úgy véli, bár az adatvédelmi törvény szövegén mindig van korrigálni való, azonban „ha látható valahol igazi probléma, akkor az a szektorális szabályokban keresendő.

A két szakértő mesél mindemellett az adatvédelm mint jogterülettel való személyes kapcsolatáról, szó esik az Európai Adatvédelmi Biztos Hivatala, a hazai Adatvédelmi Ombudsman Irodája, valamint az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet adatvédelmi tevékenységéről, végül a szakemberek hasznos tanácsokkal látják el a adatvédelmi biztosok jövendő nemzedékét.

Dr. Jóri Andrással készített interjú: http://www.jogiforum.hu/interju/46

Dr. Szabó Máté Dániellel készített interjú: http://www.jogiforum.hu/interju/47