Kriminálexpo 2008 - Beharangozó

2008.04. 4. Jogi Fórum

Ügyészek Országos Egyesülete - a Legfőbb Ügyészség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társrendezésében - 2008. április 15-17. között 16. alkalommal rendezi meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi konferenciát és szakkiállítást.

A 16. Kriminálexpót 2008. április 15. napján, 9 órakor dr. Szili Katalin a Magyar Országgyűlés elnöke - a rendezvény fővédnöke - és dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész úr nyitja meg.

A rendezvény hagyományos komplexitását megtartva, a KRIMINÁLEXPO idén is több, párhuzamos konferenciának és kísérő rendezvénynek ad otthont. Az egyes programok áttekintik a bűnüldözés, a köz- és a magánbiztonság, illetve az üzleti élet biztonságának aktuális kérdéseit.

Az idei év újdonságaként, a KRIMINÁLEXPO-n belül önálló szakmai területként jelennek meg a pénzügyi szektor biztonságához kötődő kérdéskörök: a pénzügyi visszaélések, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás elleni fellépés, a hitelezési csalás, a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések. A programsorozatba a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank, a MABISZ, a Bankszövetség és a Lízingszövetség is bekapcsolódik. A feketegazdaság elleni küzdelem aktuális kérdéseit érintő konferenciasorozathoz kapcsolódóan - a gépjárműbűnözéssel összefüggően, új megközelítésként - a finanszírozási visszaélések visszaszorítása és megelőzése is megvitatásra kerül.

A büntetés-végrehajtási konferenciának külön aktualitást ad a március 27-én átadott - az állam és a magánszektor együttműködésében létrejött - tiszalöki, illetve a hasonló konstrukcióban épülő szombathelyi börtön.

Az Országos Kriminológiai Intézet által szervezett konferencián a lakótelep - bűnözés - bűnmegelőzés összefüggéseinek vizsgálata lesz a középpontban. A bemutatásra kerülő program célja az épített környezet és a bűnözés valamint a bűnözéstől való félelem kapcsolatának vizsgálata, és ezzel összefüggésben a bűnmegelőzési sarokpontok meghatározása.

Az Igazságügyi Hivatal a 2002 és 2007 között összegyűlt tapasztalatait tekinti át, elsősorban a pártfogó felügyelet és a mediáció témakörében.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság - konkrét pozitív példákon, programok bemutatásán keresztül - a helyreállító igazságszolgáltatás szerepét vizsgálja a társadalmi bűnmegelőzés gyakorlatában.

Az Ügyészek Országos Egyesülete Nemzetközi Bizottsága által szervezett konferencián, a kelet-közép európai ügyészi egyesületek vezetői az ügyészek kártérítési felelősségének helyzetét tekintik át.

Az elmúlt évek törekvéseit továbbfolytatva, a rendezvény tematikájához kapcsolódó állami és civil szervezetek, valamint vállalkozások részvételével - a konferenciákkal párhuzamosan - 3 napon keresztül a bűnüldözéssel, a bűnmegelőzéssel és a köz biztonságával foglalkozó szakkiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők.

Mint már megszokhattuk, a Grafológiai Intézet idén is gyakorlati bemutatójával színesíti a programot.

A rendezvényen kerül sor az Ügyészek Lapja és az Ügyészek Országos Egyesülete által 2007-ben kiírt bűnügyi novellaíró pályázat eredményhirdetésére.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
BŰNMEGELŐZÉS
BŰNÜLDÖZÉS
DROGPOLITIKA
KRIMINÁLEXPO