Megtévesztő szemüvegkeret reklámok

2008.04. 4. Jogi Fórum / GVH

Szemüvegkeretet hirdetett akciós áron a Fotex-Ofotért Kft., ám a reklámjai megtévesztőek voltak a fogyasztók számára. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) emiatt 5 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A Fotex-Ofotért Kft. 2006 novembere és 2007 januárja között valamint 2007 júliusától 2007 novemberéig az „Ön vállalja a korát, mi vállaljuk a kedvezményt! Minden vásárló annyi százalék kedvezményt kap a szemüvegkeret árából, ahány éves!” szlogennel hirdette akciós szemüvegkereteit. A reklámok televíziókban, rádiókban, újságban, plakátokon és szórólapokon jelentek meg.

Az akciós ár csak vékonyított műanyag lencsével megrendelt komplett szemüveg esetében élt. Jóllehet a Fotex-Ofotért valamennyi reklámjában figyelmeztetett arra, hogy a kedvezmény igénybevételének bizonyos feltételei vannak, a televíziós reklámokban azonban ez az információ csak igen rövid ideig, gyakorlatilag olvashatatlanul apró betűméretben jelent meg, a fogyasztók számára érzékelhetetlen volt. Emiatt a GVH 5 millió forintra bírságolta a vállalkozást.

Döntése meghozatalakor a GVH tekintettel volt arra, hogy az ügyfelek az Ofotért üzletekben a kedvezmény minden feltételét megismerhették. Enyhítő körülménynek bizonyult, hogy a társaság számos reklámja közül csak a televíziós hirdetések esetében volt megállapítható jogsértés.
(Vj-191/2007. sz ügy)

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH