Már a szakma és a parlamenti pártok is támogathatónak tartják Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki tisztségére – értesült a Magyar Hírlap.

Hivatalos pártálláspont még nincs, de a Magyar Hírlap információi szerint nem kifogásolják sem a Fideszben, sem az MSZP-ben Baka András megválasztását. A szocialistáknál Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság elnöke is kiáll Baka András megválasztása mellett, és a Fidesz is támogathatja konzervatív beállítottsága és szakmai pályája miatt. Februárban röppent fel a hír, hogy sokan a volt strasbourgi emberi jogi bírót, Baka Andrást látnák szívesen a LB élén. Lomnici Zoltán utódját Sólyom László köztársasági elnöknek kell jelölnie, és megválasztásához kétharmados parlamenti döntés szükséges. Az államfő – korábbi személyi döntéseihez hasonlóan – ezúttal sem kíván jelöltjéről a pártokkal egyeztetni.

Baka András jelölését alátámaszthatja, hogy Sólyom László már korábban állást foglalt az LB vérfrissítése mellett. Baka András ennek a követelménynek eleget tesz: a szólásszabadság szakértője korábban nem volt tagja a magyar bírói karnak, az OIT csak április elsején nevezte ki a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájává. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a nyártól ő legyen a LB elnöke.

A köztársasági elnök és Baka András egyébként együtt dolgozott még az 1970-es évek végén az Állam- és Jogtudományi Intézetben. Baka András az első parlamenti ciklusban az MDF országgyűlési képviselője volt, bár a pártba nem lépett be. 1991 és 2007 között, három cikluson át az Európai Emberi Jogi Bíróság magyar tagjaként dolgozott.