Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesítette, több mint húsz esetében ezt megtagadta.

A hitelesített íveken az a kérdés szerepel: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a biztosítottak szabadon választhassanak egészségbiztosítási pénztárat?”; Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó üzleti alapon működő több pénztáras egészségbiztosítást?”

A testület érdemi elbírálásra való alkalmatlanságról döntött tíz népszavazási kezdeményezés esetében. Egy magánszemély által hitelesítésre benyújtott íveken – a többi között – olyan kérdések szerepeltek: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Barack Obama az amerikai álom megtestesítője?”; “Egyetért-e Ön azzal, hogy Barack Obama nem rasszista?”.

Az OVB egyértelműségi probléma, illetve megtévesztő szóhasználat miatt utasította el több aláírásgyűjtő ívnek a hitelesítését. Ezek között szerepelt egyebek mellett az a kérdés: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alakítsa át a népszuvenerítás gyakorlására szolgáló képviseleti rendszert úgy, hogy a nép közvetett, képviselők általi hatalomgyakorlása a jelenleginél hatékonyabb legyen?”

Az OVB az ülésen elfogadta a március 9-i népszavazás lebonyolításáról szóló országgyűlési beszámolóját.