„Építőipari Nívódíj” a Magyar Bíróképző Akadémia épületéért

2008.04. 9. Jogi Fórum / OIT Hivatala

A Magyar Bíróképző Akadémia épületegyüttesét - középület kategóriában - az elmúlt évben „Építőipari Nívódíjjal” ismerték el.

Az „Építőipari Nívódíj” évente kerül átadásra, a kiváló tervezést és a mesterséget magas fokon megvalósító kivitelezést jutalmazzák általa. Neves grémium - az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az Építéstudományi Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata, illetve az Építőipari Mesterdíj Alapítvány - a nemes anyagok használatáért, a jól megformált tömegkapcsolat jellemzőjéért, a funkcionális tisztaság és az épületkomplexum visszafogottságáért, - összefoglalva - a modern kor építészeti értékeit magán hordozó jegyekért adományozta az oklevelet.

Előzmények

A Magyar Bíróképző Akadémia létesítése a 2000. március 1-jén kelt OIT határozatával vette kezdetét. E határozat alapján az OIT Hivatala megbízást kapott a beruházás előkészítő munkáinak megkezdésére. A generáltervezés jogát közbeszerzési eljárás eredményeként az Építész Kaláka Kft. nyerte el. A tervezési program keretében - a többi között -azzal a kihívással kellett szembenézni, hogy a kb. 7000 m2-es telken egy már meglévő óvodaépület adottságait, hogy lehet úgy kihasználni, hogy az egy többfunkciós, bentlakásos oktatási központtá legyen alakítható. A 2004. évi OIT határozat és a jogerős építési engedély birtokában a kiírt közbeszerzési eljárást megnyerve a KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. nyerte el a kivitelezés jogát.

A kivitelezési munkák 2004. áprilisában kezdődtek el, az ünnepélyes alapkőletételre 2005. május 4-én került sor. A kivitelezési munkák a tervezettnek megfelelően 16 hónap alatt készültek el és közel 2 milliárd forint költséggel jártak. A Magyar Bíróképző Akadémia 2006. szeptember 1-jén nyitotta meg ünnepélyesen kapuit, és megkezdődhetett az érdemi munka.

Hitvallás

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács alakulásától kezdve vallja, hogy az alkotmányos felelősségéből eredő feladatait csak úgy tudja teljesíteni, ha az igazság „szolgálói” jól felkészültek, és hivatásukat szakmailag és emberileg kiválóan gyakorolják.

A már kinevezett bírák szakmai továbbképzése is elengedhetetlen a magas színvonalú, egységes jogalkalmazás megteremtése érdekében, de ugyancsak nélkülözhetetlen a bíróságon szolgálatot teljesítő igazságügyi alkalmazottak szakszerű képzése tekintetében. Ezért jött létre az Akadémián belül a Tájékoztatási és Dokumentációs Központ, amely mint módszertani műhely támogatja és ellátja a bírósági könyvtárakat, valamint folyamatos szakirányú tájékoztatást nyújt a bíróságoknak.

Az Akadémia a nemzeti képzési feladatok teljesítésén túl kiemelt szerepet játszik a többoldalú nemzetközi, de különösen a közép-kelet-európai régió országai közös képzési rendezvényeinek megvalósításában. A most kitüntetett intézmény, létrehozása és színvonalas működtetése méltó módon reprezentálja a magyar igazságszolgáltatás elkötelezettségét a közös európai igazságügyi kultúra megerősítésében.

Az előbb említett minőségi munkához méltó környezetet biztosít a kialakításra került oktatási szárny, amely a régi épületben, egy emelettel kibővülve várja a tanulni vágyókat. Itt nyertek elhelyezést az informatikai oktató- és konferenciatermek, a nyelvi labor, a szimulációs tárgyalótermek, a könyvtár, a dolgozószobák és egy 60 fős étterem. A fárasztó rendezvények és foglalkozások után az épület rekreációs szárnya testi-lelki felfrissülést nyújt, a szállodai részben pedig 50 db szoba és 5 db apartman szolgálja a bentlakók kényelmét. Uszoda, konditermek, szauna és szolárium, az épület mögött két salakos teniszpálya várja a pihenni és sportolni vágyókat. Az intelligens épület komplett tűz- és vagyonvédelemmel ellátott, gépészeti felügyeleti rendszere a gazdaságos üzemeltetést segíti, az új épület alatt két szinten közel 70 gépkocsi parkolása megoldott.

Az épület falán 2008.04.04-én ünnepélyesen felavatásra került bronzkeretes réztábla, mindenki számára a minőségi munka sikerét jelképezi. Az épületkomplexum pedig az itt dolgozóknak és az ide látogatóknak a tudás fejlesztése, és a hasznos időtöltés záloga egyaránt.