Hétfőn ismét, immár harmadszor szavaz a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről a parlament; ha megkapják a szükséges kétharmados támogatást, le is teszik az esküt – jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a szerdai házbizottsági ülés után.

Az alkotmányügyi bizottság e hét keddi ülésén támogatta, hogy Bogdányiné Mészáros Ágnest a jövő nemzedékek ombudsmanjává, Tóth Gábor Attilát pedig adatvédelmi biztosnak válasszák meg.

Az államfő biztosjelöltjeit eddig két alkalommal utasította el a Ház. Először tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát leszavazta le a parlament, idén február 25-én pedig Fülöp Sándort nem választották meg a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferencet pedig adatvédelmi biztosnak.

Hétfőn napirend előtt házelnöki megemlékezés lesz a holocaust emléknap miatt.

Szili Katalin tájékoztatása szerint kedden hatórás időkeretben politikai vitanapot tartanak a kormány kezdeményezésére, Munka, tudás, tulajdon címmel.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a jövő héten is biztosított a napirend elfogadása. Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a kisebbségi kormányzás addig biztosan fenntartható, amíg a parlamenti többséget biztosítani tudják.

Egy másik újságírói felvetés kapcsán Szili Katalin elmondta: Gusztos Péter (SZDSZ) a házbizottság ülését arról tájékoztatta, hogy Lezsák Sándor (Fidesz) parlamenti alelnöki visszahívását kezdeményezte a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetőjénél. Minden egyes politikai megnyilvánulásukért az alelnököknek maguknak kell vállalniuk a felelősséget, nincsenek függelmi viszonyban a házelnökkel – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin tájékoztatása szerint nem volt szó a házbizottság ülésén a parlament létszámának esetleges csökkentéséről. Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen döntést csak közösen hozhat az öt parlamenti frakció.

Kérdésre válaszolva kifejtette: ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a Magyarországi Szociáldemokrata Párt parlamenti frakciót akarna alapítani, de erről sem esett szó a házbizottság ülésén.

A házelnök arról is beszélt, hogy ha a következő időszakban még több egyeztetésre van szükség, kész ezt megtenni a frakciókkal.