Az önkormányzatok bírói jogvédelmének biztosítása érdekében az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisített több, 2004-es és 2005-ös zárszámadási törvényben lévő rendelkezést, valamint a hozzájuk kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek egy részét – tájékoztatta kedden közleményében Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI-t.

Az Ab több mint ötven önkormányzat indítványa alapján eljárva megállapította: alkotmányellenesen vonták el számos, közműfejlesztési támogatást igénylő önkormányzat bírói jogvédelemhez való jogát.

Korábban 150 település vett igénybe közműfejlesztési támogatást és az önkormányzatok a víziközmű társulatokkal közösen szennyvíz-hálózatfejlesztési beruházásokat végeztek. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a beruházások ellenőrzése során szabálytalanságokat állapított meg, valamint jelezte, hogy a támogatásokkal összefüggő szabályozás sem mindenben kielégítő.

Az Országgyűlés a zárszámadási törvényekben elfogadta az ÁSZ jelentéseit és 66 települést kötelezett arra, hogy fizessenek vissza az államnak több mint hárommilliárd forintot, 2010-től kezdődően. A parlament a szabálytalanul igényelt támogatások visszafizetéséről normatív módon, azaz jogszabályokban rendelkezett.

Az Ab azt kifogásolta, hogy az önkormányzatok a normatív szabályozás miatt nem élhettek a bírósághoz fordulás jogával, hiszen a rendes bíróságok a jogszabályok alkotmányellenességéről vagy megalapozottságáról nem dönthetnek.

Az Ab döntése nem foglalt állást a beruházás-finanszírozási rendszer jogszerűségéről és az ÁSZ-jelentések megalapozottságáról, hanem csak arról, hogy az önkormányzatoknak ezekben az ügyekben joguk van bírósághoz fordulni – áll a közleményben.