A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyetértési jogot szeretne kapni bizonyos, az önkormányzatokat, polgármestereket érintő kérdésekben; ezt a javaslatát a kormány és az önkormányzatok közeljövőben megrendezendő egyeztető fóruma elé terjeszti – mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke kedden Budapesten.

El akarják érni, hogy bizonyos kérdésekben ne csak tájékoztatási kötelezettsége legyen a kormányzatnak, hanem kötelessége legyen elfogadni az önkormányzatok véleményét – mondta sajtótájékoztatóján Gémesi György. Hozzátette: nem költségvetési vagy adókérdésekben kérnek egyetértési jogot, hanem olyan ügyekben, mint a polgármester és a képviselők jogállása, vagy a polgármesterek lehallgatása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ők választott tisztségviselők, akik a település többségének bizalmát élvezik, ezt pedig tisztelnie kell a kormányzatnak.

Megjegyezte: az Európai Unióban például a Régiók Bizottságában az önkormányzatoknak egyetértési joguk van bizonyos kérdésekben, míg Magyarországon a kormányzat nem tekinti partnernek az önkormányzatokat.

Működik ugyan a tavaly létrehozott kormány-önkormányzatok egyeztető fórum, ahol az önkormányzati szövetségek vannak az egyik oldalon, a másikon pedig a hat tárca, de az önkormányzatok érdekérvényesítő ereje, pozíciója csökkent, s ezen változtatni kell – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szükségesnek tartja az önkormányzatok konszolidációját. Mint mondta, a feladatok maradtak, emelkedtek az energiaárak, azonban a finanszírozás nem növekedett, miközben az önkormányzatok 10 millió embernek adnak szolgáltatásokat.

Hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzatok konszolidációjának hároméves programján belül évente kapják-e meg a helyhatóságok a 150-200 milliárd forintot, vagy egyszerre juttatnak nekik nagyobb összeget. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy ha a bankokat lehetett ezer milliárd forinttal konszolidálni, akkor az önkormányzatok is megérdemlik a forráspótlást.

Szűcs Lajos, a Pest Megye Közgyűlésének elnöke ehhez hozzátette: az önkormányzatok finanszírozása lassan a 2003-as szintet sem éri el. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok finanszírozásában a kormánynak – mint mondta, bármelyik kormánynak – nagyobb szerepet kell vállalnia.

Hozzátette: Pest megye is támogatja a MÖSZ törekvéseit, ezért hamarosan a megye is belép a MÖSZ-be. Bár sok esetben vannak különbségek a települések, önkormányzatok között, az a cél, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás a lehető legjobb színvonalú legyen – mondta.