A héten az európai parlamenti képviselők Strasbourgban tartanak plenárist, ahol többek között vízumügyekkel, bővítéssel és a nemzetközi bűnözéssel kapcsolatban tárgyalnak.

Európai Parlament

A hétfői ülésnapon a képviselők a napirend előtti felszólalások után a 2009-es uniós költségvetéshez adott parlamenti iránymutatásokról vitáztak, majd a totalitárius rendszerek által elkövetett népirtásokról, emberiesség elleni és háborús bűntettekről tartott vitát az EP. Később a szervátültetésekről volt szó: a képviselők uniós együttműködéssel javítanák a szervátültetés elérhetőségét, és minden tagállamtól azt kérik, 2010-ig töröljék el azokat a szabályaikat, amelyek szerint csak az adott országban használhatók fel a szervek. Az EP fellépne ugyanakkor a szervkereskedelem és a „szervturizmus” ellen, és szigorú szabályokhoz kötné a pénzügyi ellentételezést.

Kedden délelőtt az európai intézmények 2006-os költségvetési zárszámadásáról szóló jelentésekről szavazott az Európai Parlament. A képviselők „a tagállamok közös felelőtlenségét” bírálták, amiért az EU-országok többsége nem hajlandó nemzeti nyilatkozatot kiadni az uniós támogatás irányításáról. A szakbizottság emellett az EP-asszisztensek statútumának 2009-ig történő hatályba lépését akarja.

A Parlament kedden délután szavazott Barsiné Pataky Etelka Galileo-jelentéséről, este pedig a Kína Afrikai szerepvállalásáról szóló jelentés vitáját tartották.

Szerda reggel tart vitát az EP az EU és az USA közötti vízummegállapodások és az utasadat-nyilvántartások kapcsán.
Az USA-ba kilencven napra jelenleg az EU mindössze 15 tagállamának polgárai utazhatnak be vízummentesen. Nemrégiben Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország és Szlovákia is külön, kétoldalú egyezményeket írt alá Washingtonnal, amelyek alapján ezek az országok is csatlakozhatnak a vízummentességi programhoz. Az Európai Bizottság ugyanakkor úgy vélte, ellentétes az uniós joggal, hogy az USA eltérő szabályok szerint kezeli az egyes EU-államokat, mivel a beutazók adatairól szóló nyilvántartások szabályozása közösségi jogkör.

A március 12-13-ai találkozón az EU elnöksége ezért kettős megközelítést javasolt. Eszerint a nemzeti jogba tartozó ügyekről a nemzeti hatóságoknak, a közösségi természetűekről pedig az Európai Bizottságnak kellene megállapodnia az amerikaiakkal. A Tanács a Bizottságnak olyan felhatalmazást adott, amely szerint az egy átfogó megegyezésről tárgyalhat a június 12-ei EU-USA csúcson.

A vízumkérdések megvitatása után szavaznak a képviselők Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságról szóló jelentésről. Az EP jelentéstervezete alapján jelentős előrelépést ért el Szkopje az uniós csatlakozást támogató reformok, a korrupció elleni harc és az ország többnemzetiségű jellegének erősítése területén. A jelentésről eredetileg már április elején szavaztak volna a képviselők, de végül azt elhalasztották az eheti plenárisra. Görögország ezzel kapcsolatban ismételten jelezte, hogy mindaddig nem támogatja Macedóniával a kapcsolatok szorosabbra fűzését, míg nem oldódik meg a két ország közötti névvita. Ez a fura konfliktus akár a volt jugoszláv tagköztársaság csatlakozását is késleltetheti, miután az ország NATO-ba való meghívását a múlt heti csúcson épp Görögország ellenkezése miatt halasztották el.

Csütörtökön többek között az Európai Bizottság 2009-es politikai stratégiájáról fogad el állásfoglalást az EP. Az EP 2008. március 11-én, Strasbourgban tartott vitát a kérdésről.

Európai Bizottság

A héten a Barroso kabinet a Távol-Keleten folytat tárgyalásokat, szerdán japán vezetőkkel egyeztetnek, csütörtöktől pedig a kabinet 10 biztosa folytat tárgyalásokat legfelsőbb szinten Pekingben a kínai kormánnyal.

A Bizottság szerdán teszi közzé felmérését a videojátékok fiatalok viselkedésére való hatásáról. Miután számos korábbi felmérés kimutatta az összefüggést az erőszakos játékok és a gyerekek erőszakos viselkedése között, a testület szigorúbb szabályozások bevezetésére ösztönzi a tagállamokat, hogy elkerülhetőek legyenek az olyan tragédiák, mint például az 1999-es amerikai Columbine iskolában, vagy a tavalyi évben egy finn iskolában történő vérengzés.