Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa a téli és tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól konzultált az akciókban résztvevő társhatóságok és az érintett gazdasági érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy a hatóságok közös fellépése a fogyasztók védelme, a tisztességes piaci magatartás és a feketegazdaság kifehérítése érdekében sikeres volt. Hasonló ellenőrzésekre továbbra is szükség van, különösen az engedély nélküli, illegális gazdasági tevékenységet folytató társaságokkal szemben.
A hatóságok és az érdekképviseleti vezetők közös álláspontja szerint az ellenőrzések során több esetben is meg kell különböztetni a tájékozatlanságból, hanyagságból származó hibákat és a szándékosan elkövetett vétségeket, illetve ezeket a körülményeket a bírságok megállapításakor is mérlegelni kell.

A tisztességes üzleti magatartás erősítése, a piaci esélyegyenlőség biztosítása a konzultáció résztvevőinek közös érdeke, ezért fontos, hogy a hatóságok és a gazdasági társaságok kölcsönös bizalommal tekintsenek egymásra. A hatóságok szorosabb együttműködése a termelői-, kereskedői-, munkavállalói érdekképviseletekkel és az önkormányzatokkal az ellenőrzések hatékonyságát is növelheti.
A megbeszélésen kiemelték, hogy a nyilvánosságnak is fontos szerepe van a jogsértő esetekkel, a fogyasztókat megkárosító kereskedőkkel és az egészséget veszélyeztető termékekkel szembeni hatékony fellépésben.

Kondorosi Ferenc arról tájékoztatta a konzultáció résztvevőit, hogy az Új rend és szabadság program keretében várhatóan a színesfém-kereskedelem, a fakitermelés, a gépjármű-forgalmazás, a hamisított élelmiszerek, valamint a gyógyszerek terjesztése területén további összehangolt ellenőrzések várhatóak.