Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (Ab) a pártok műkö­déséről és gazdálkodásáról, valamint a pártok működését segítő alapítványokról szóló törvények több rendelkezését – tájékoztatta az MTI-t a keddi döntésről a testület sajtófőnöke.

Az Ab mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg, mert nem látott megfelelő törvényi garanciákat arra, hogy a párttörvény alapján létrejött alapítványok a hozzájuk beérkezett támogatást valóban alapítványi célokra fordítják, és az nem válik burkolt párttámogatássá – írta közleményében Sereg András.

Hozzátette: a határozat alapján a mulasztást az Országgyűlésnek szeptember 30-ig kell korrigálnia.

A törvényeket vizsgálva az Ab úgy határozott: alkotmányellenes az a rendelkezés, amely alapján teljes költségvetési támogatást csak az előzőleg legalább két egymást követő parlamenti ciklusban képviselőcsoporttal rendelkező párt alapítványa kap­hatott. Az alkotmánybírák alkotmánysértőnek nyilvánították azt a szabályt is, amely kizárólag az Országgyűlés alakuló ülésén frakciót alakító párt számára biztosította a teljes költségvetési támogatást.

Megsemmisítették 2008. szeptember 30-ával azt a rendelkezést is, amely a parlamentből kiesett, de korábban két cikluson át frakcióval rendelkező párt alapítványa, továbbá, amely az Országgyűlés alakuló ülésén frakciót alakító, de korábban a parlamentben nem lévő párt alapítványa számára biztosított költségvetési alaptámogatást.

Az Ab a határozat kihirdetése napjával ugyancsak megsemmisítette azokat a rendelkezéseket, amelyek nem tették lehetővé az adóhatóságok és az egészségbiztosítási szervek pártalapítványok feletti pénzügyi-gazdasági ellenőrzését. Az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította azt is, hogy a pártalapítványok és az egyéb alapítványok feletti ügyészi jogkör eltérő.

Az Alkotmánybírósághoz az ügyben forduló indítványozók egyike a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet volt, a testület több kérdésben is helyt adott a TASZ indítványának – mondta el az MTI érdeklődésére a sajtófőnök.