A Bizottság a hét közepén teszi közzé legfrissebb konvergencia-jelentését, melyben Szlovákiát várhatóan érettnek minősíti a közös valuta bevezetésére. Az Európai Parlament a héten Brüsszelben tart mini-plenárist.

Európai Bizottság

A testület szerdán (2008. május 7-én) teszi közzé legfrissebb konvergencia-jelentését a közös valutát nem használó tagállamok gazdasági teljesítéséről. A konvergencia-jelentések azt vizsgálják, hogy a tagállamok megfelelnek-e az egységes valuta alkalmazásához teljesítendő feltételeknek. Az EK-Szerződés értelmében ezeket a jelentéseket a Bizottság és az Európai Központi Bank legalább kétévente egyszer, illetve az euróövezethez csatlakozni kívánó uniós tagállam kérésére bocsátja ki.

Brüsszeli sajtóértesülések szerint a dokumentum Szlovákiát érettnek minősíti a közös valuta bevezetésére, ennek értelmében Pozsony 2009-től csatlakozhat az eurózónához. Ugyancsak szerdán ad ki egy összefoglalót Brüsszel az euróövezet működtetésének eddigi tapasztalatairól.

Európai Parlament

A héten a képviselők Brüsszelben találkoznak, ahol szerdán (2008. május 7.) és csütörtökön (május 8.) egy mini-plenáris keretében többek között értékelik az euró tíz évét , majd az EP-jelentés lesz napirenden (Cappato-jelentés), és az EU választási megfigyelő misszióiról készített véleményt (Sánchez-Neyra – De Keyser) is megvitatják. Tárgyalnak a Bizottság konvergencia-jelentéséről, az Európai Unió emberi jogokról szóló kilencedik éves jelentéséről, valamint az európai sportpolitikáról . A képviselők mindezek mellett az intézményeknél folytatott lobbi-tevékenységről szóló jelentést és a sportról szóló fehér könyvet is véleményezik.

Az EP szakbizottságai is fontos megbeszéléseket tartanak a héten. Kedden szavaz az EP ipari szakbizottsága a villamos energia belső piacával foglalkozó jelentésről, valamint a Gyürk András által jegyzett „Az Energiafogyasztók Jogainak Európai Chartája felé” elnevezésű parlamenti véleményről is.

Szintén kedden az EP belső piaccal és fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakbizottsága szavaz az ingatlanok időben megosztott használati jogával kapcsolatos fogyasztóvédelemmel foglalkozó jelentésről. Az EP környezetvédelmi szakbizottsága pedig ugyanezen a napon az élelmiszer-adalékok, valamint vízpolitikai környezetminőségi előírások témájában tart szavazást. A telekommunikációs csomagról a héten a belső piaci és az ipari bizottság is tárgyal, míg az EP fejlesztési szakbizottságának tagjai a jelenlegi élelmiszeripari válságról, valamint annak a fejlődő országokra gyakorolt hatásáról folytatnak majd eszmecserét.

Tanács

A héten a közlekedésért felelős miniszterek egy formális találkozó keretében találkoznak a szlovéniai Brdóban. A Tanács, a Bizottság és a Parlament vezetői hétfőn vallási vezetőket fogadnak Brüsszelben. Beszélgetésük témája a „vallás lehetséges szerepe a megbékélésben”, az eseményre 21 keresztény, iszlám és zsidó egyházi vezető érkezik Brüsszelbe.

A hét végén a kontinens Szerbiára figyel, ahol május 11-én általános választásokat tartanak a jelenleg megbízott kormányfő, Vojislav Kostunica lemondása következtében. A választás döntő fontosságú a balkáni ország jövője szempontjából: amennyiben a vasárnapi szavazáson a nacionalista erők kerekednek felül, az egy jó időre beteheti Belgrád előtt a „brüsszeli kapukat”.