Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára – tájékoztatta a testület a keddi döntéséről az MTI-t.

Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak – írta közleményében a testület.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője a döntésre reagálva azt mondta: Sólyom László köztársasági elnök meggyőződése szerint Baka András a legalkalmasabb jelölt a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. Az államfő reméli, hogy amikor az Országgyűlés a jelöltjéről szavaz, minden szempontot mérlegel, és a magyar igazságszolgáltatás érdekeinek megfelelő döntést hoz.

Sólyom László meggyőződése szerint Baka András a legmegfelelőbb jelölt. Ezt támasztja alá, hogy egy korábbi beszélgetés során Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is támogatta az államfő jelöltjét – mondta az elnöki hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc hozzáfűzte: az OIT ülésén történt szavazás a hivatal információi szerint kiegyensúlyozott eredményt hozott, amit a köztársasági elnök fontosnak tart.

Az államfő reméli, hogy amikor az Országgyűlés dönt ebben a kérdésben, a képviselők minden szempontot mérlegelve, a magyar igazságszolgáltatás érdekeinek megfelelő döntést hoznak – mondta Kumin Ferenc.

Az OIT törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

Az államfő a jelöltről elmondta: Baka András pályáját tudományos kutatóként kezdte a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírája volt 1991 és 2008. január 31-e között. Baka András Európa egyik legismertebb bírájává vált strasbourgi munkája nyomán – tette hozzá Sólyom László.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn azt közölte, hogy a képviselőcsoport két hét múlva hoz döntést arról, támogatják-e Sólyom László jelöltjét.

A Fidesz fenntartja hétfőn megfogalmazott véleményét Baka András jelölésével kapcsolatban – közölte a párt szóvivője, Szijjártó Péter. Hétfőn Navracsics Tibor azt mondta: a Fidesz kész támogatni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt Baka Andrást, amennyiben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) támogatja a jelöltet.

A köztársasági elnököt új helyzet elé állítja az a tény, hogy az OIT nem támogatja Baka Andrást” – fogalmazott Dávid Ibolya a testület keddi döntését követően az MTI-nek. A politikus megjegyezte: ha az OIT nem talál elegendő bírói, igazságszolgáltatási, szakmai érvet Baka András mellett, akkor vajon mit várhat el Sólyom László az Országgyűléstől. Az MDF elnöke azt mondta: a frakció a jövő héten alakítja ki álláspontját Baka András támogatásával kapcsolatban.

A KDNP szerint fontos a köztársasági elnök véleménye, ezért támogatandónak ítélte Baka Andrást – közölte a párt szóvivője, aki hozzátette: ugyanakkor legalább ennyire fontos az OIT véleménye is. Halász Zsuzsa leszögezte: a keddi döntéssel új helyzet ált elő, amit a KDNP-frakció a jövő héten tekint át.

Az SZDSZ hétfőn közleményben arról tájékoztatta a nemzeti hírügynökséget, hogy nem támogatja a köztársasági elnök jelöltjének, Baka Andrásnak a megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.