Az öt táblaelnök egységesen támogatja Baka András főbírójelöltet. Baka András megtisztelőnek tartja a táblaelnökök kiállását, amely egyfajta válasz is lehet arra, hogy sajtóhírek szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács alkalmatlan jelöltnek tartja.

Az ítélőtáblák vezetőinek csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az államfő által a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT elnöki posztjára jelölt Baka András emberi adottságai és szakmai képességei alapján maradéktalanul alkalmas a poszt betöltésére.

Mi, az ítélőtáblák elnökei, felelősséget érezve a bíróságok jövőbeni működéséért, kijelentjük, hogy – miután Elnök Úr bejelentette, hogy a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökét nem fogja újra jelölni – dr. Baka András jelölését egybehangzóan támogatjuk, mert a jelölt emberi adottságai és szakmai képességei alapján, a Magyar Köztársaság Elnökének korábban kinyilvánított és általunk egyetértéssel fogadott jelölési szempontjaira is figyelemmel, maradéktalanul alkalmas a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöki tisztségének betöltésére” – áll az öt bírósági vezető, Lukács Zsuzsanna fővárosi, Szabóné Kerékgyártó Judit debreceni, Havasiné Orbán Mária győri, Lábady Tamás pécsi és Heidrich Gábor szegedi táblaelnök közös közleményében.

A bírósági vezetők emlékeztetnek arra, hogy a köztársasági elnök a jelölés előtt konzultációt folytatott a bíróságok vezetőivel, köztük a táblaelnökökkel is. A megbeszélésen Sólyom László ismertette az LB és az OIT elnökének hatásköréből és feladataiból levezethető szempontokat, amelyek alappal támaszthatók a magas köztisztséget betöltő személlyel szemben.

A megbeszélésen tájékoztattuk Elnök Urat a megyei bíróságok és az ítélőtáblák vezetése során szerzett tapasztalatainkról. A találkozó után, a Köztársasági Elnök Úr nyilvános bejelentését követően vált ismertté számunkra a jelölt személye ”- áll a táblaelnökök közleményében.

Baka András nagyon megtisztelőnek tartja az öt táblaelnök egységes kiállását, amely egyfajta cáfolata lehet annak, hogy az OIT zárt üléséről kiszivárgott sajtóhírek szerint a testület tagjai között volt aki kétségbe vonta alkalmasságát.

Ez a felvetés mélyen bántó a számomra, hiszen éppen a nemzetközi szakmai elismertségem az, amire igazán büszke lehetek – mondta a főbírójelölt, aki 17 évig volt a strasbourgi emberi jogi bíróság tagja.

A táblaelnökök állásfoglalása megerősít abban, hogy folytassam amit elkezdtem, érdemi lépéseket tegyek a magyar igazságszolgáltatás európaibbá tétele érdekében, mert van mit javítani – mondta Baka András.

Hozzátette: nem az ítélkezés függetlenségére, a tárgyalóteremben folyó munkára gondol, hiszen az megfelelő. Inkább arra, ami körülötte van: az igazságszolgáltatás nyilvánosságára, a bírák képzésére, továbbképzésére, és ettől nem függetlenül a szakmai munka színvonalára, továbbá a bírósági igazgatásra.

Kérdésre válaszolva Baka András határozottan leszögezte: nem kereste a parlamenti pártok képviselőivel a konzultáció lehetőségét, hiszen annak, megválasztása esetén, politikai következményei lehetnek, és ilyen áron nem kívánja a főbírói tisztséget betölteni.

A frakciók képviselői a bizottsági meghallgatásokon első kézből ismerhetik meg szakmai koncepciómat” – tette hozzá a főbírójelölt.

Szerdán, az OIT döntését követően az MTI-nek Baka András úgy nyilatkozott: örömére szolgál, hogy az OIT-ban jelentős támogatást kapott, hiszen az igenek és a nemek között mindössze egy különbség volt. Hatan szavaztak igennel, heten nemmel, két szavazat pedig érvénytelen volt.

Külsősként, reálisan nem is számíthattam többre, megtisztelő ez a szavazati arány – fűzte hozzá akkor Baka András.

Megjegyezte: számára az okozott csalódást, hogy az OIT nem biztosított lehetőséget elképzelései átfogó ismertetésére. Továbbá úgy érzi, nem etikus, hogy szavazott a júniusban távozó Lomnici Zoltán is. Lehetséges, hogy éppen ez az egy szavazat döntött.

Az LB jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak a hatéves megbízatása június 26-án jár le. Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel.

Sólyom László egy hete mutatta be a főbírójelöltet a parlamenti pártfrakciók képviselőinek. Az OIT kedden döntött arról, hogy nem támogatja Baka András kinevezését az LB elnöki posztjára. Az LB elnöke által vezetett, további 9 választott bíróból, két parlamenti képviselőből, az igazságügyi tárca vezetőjéből, az ügyvédi kamara elnökéből és a legfőbb ügyészből álló 15 tagú testület feladata az előzetes véleménynyilvánítás a jelölt személyről zárt ülésen, titkos szavazással.