Péterfalvit és Fülöpöt jelöli ombudsmannak az államfő

2008.05. 9. MTI

Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli a köztársasági elnök az MTI információi szerint; Sólyom László pénteken mutatja be jelöltjeit a frakciók képviselőinek.

Az államfőnek azért kell újabb jelölteket állítani, mert a két ombudsmani pozícióra javasolt személyeket az Országgyűlés már háromszor leszavazta.

Az MTI úgy értesült, hogy a köztársasági elnök a már korábban adatvédelmi biztosnak jelölt, de a parlament által leszavazott Péterfalvi Attilát (volt adatvédelmi biztost), illetve a zöld ombudsmannak egyszer már szintén jelölt, és ugyancsak elutasított Fülöp Sándort nevezi meg pénteken jelöltként.

A Ház március 14-én utasította el legutóbb az államfő biztosjelöltjeit, amikor nem választotta meg adatvédelmi biztosnak Tóth Gábor Attilát és Bogdányiné Mészáros Ágnest.

Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet szavazták le a képviselők. Sólyom László egyik alkalommal sem egyeztetett a jelöltekről a pártokkal. A köztársasági elnök február közepén találkozott a frakcióvezetőkkel, akikkel közölte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán és nem kíván a pártokkal előzetesen egyeztetni a kérdésről.

Az országgyűlési biztosokat az Országgyűlés kétharmados többséggel, hatéves időtartamra választja.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét.

Az új országgyűlési biztos feladata az lenne, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ÁLLAMFŐ
OMBUDSMAN