Az bíróság napirendjén ezen a héten egy ügy szerepel. A németországi székhelyű Lidl áruházlánc a luxembourgi telephelye által, Luxembourgban elért profitja után a kettős adóztatás elkerüléséről szóló német-luxembourgi egyezmény értelmében csak Luxembourgban adózik.

A telephely 1999-ben 163 382 német márka veszteséget termelt, amelyet a Lidl a németországi adóbevallása elkészítésekor a Németországban adóköteles nyereségéből le kívánt vonni.

2008. május 15., csütörtök

  • C-414/06 Lidl Belgium

A németországi székhelyű Lidl áruházlánc a luxembourgi telephelye által, Luxembourgban elért profitja után a kettős adóztatás elkerüléséről szóló német-luxembourgi egyezmény értelmében csak Luxembourgban adózik. A telephely 1999-ben 163 382 német márka veszteséget termelt, amelyet a Lidl a németországi adóbevallása elkészítésekor a Németországban adóköteles nyereségéből le kívánt vonni. A levonást azonban a német adóhatóság nem engedélyezte arra hivatkozva, hogy az említett egyezmény alapján nemcsak adózni nem kell Németországban a Luxembourgban elért nyereség után, hanem hasonlóképpen, a Benelux miniállamban keletkezett veszteség sem számolható el a német adóbevallás elkészítésekor. Az ügy a német bíróságok elé került, a Bundesfinanzhof pedig azt kérdezi az Európai Bíróságtól, hogy a más tagállamban (jelen esetben: Luxembourgban) keletkezett veszteség levonásának tilalma összhangban van-e a közösségi jognak a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezéseivel.

Sharpston főtanácsnok 2008. február 14-én megtett indítványában úgy vélte, hogy a más tagállamban (jelen esetben: Luxembourgban) keletkezett veszteség levonásának németországi tilalma nincs összhangban a letelepedés szabadságának elvével.