Budapest, 2008. május 7. – A Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Köztársaság Állandó Képviselete az Európai Unió mellett és a Magyar Köztársaság Belgiumi Nagykövetsége közös szervezésében, a Belga Királyi Közjegyzői Kamara részvételével kedden este információs estre került sor, melynek célja, hogy a Belgiumban élő magyarok számára aktuális magánjogi témákban nyújtson tájékoztatást.

Európában egyre gyakoribb a különböző állampolgárságú partnerek közötti házasság, illetve az uniós polgárok lakhelyváltoztatása, más tagállamba költözése és letelepedése. Mindennapjaink Európájában számos területen – főleg családjogi, öröklési és ingatlanjogi ügyekben – az uniós szabályozás egyelőre nem ad kielégítő választ a gyakran felmerülő, több tagállamot érintő polgárjogi kérdésekre. „Napjainkban a polgárok nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy családjogi kérdésekben melyik tagállam joga vonatkozik rájuk, mert még mindig nincsen egységes európai szintű szabályozás ezekben a kérdésekben. – mondta el dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke. – Brüsszeli információs estünk során a belga és a magyar rendszer ismertetését követően a jelenlévők a témákban felmerült kérdéseiket gyakorló jogászoknak tehették fel.”

„A Belgiumban élő magyarok számára különösen fontos, hogy a különböző, határokon átívelő polgárjogi témákban választ kapjanak kérdéseikre. Ilyenek lehetnek például a magyarországi végrendelet belgiumi érvényessége, a házasságon kívüli élettársi kapcsolatok elismerése vagy a belgiumi ingatlanvásárláskor a külföldiekre vonatkozó szabályok – mondta dr. Mészáros Anikó, a MOKK brüsszeli képviseleti irodájának vezetője. – Úgy gondolom, hogy a képviseletünk közreműködésével kapott információk kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszik a kint élők család- és ingatlanjogi viszonyait, és megkönnyítik számukra a beilleszkedést.”

Az állampolgárok és a tőke szabad mozgása következtében ma már egyre gyakoribb, hogy az egyik tagállam állampolgárai egy másik tagállam területén szereznek tulajdont. „Az ilyen vagyonjogi kérdések megoldása az egységes szabályozás hiányában haláleset bekövetkezésekor, illetve házasságok felbomlása esetén még ma is számos probléma elé állítja a joggyakorlót. Ezért a MOKK sürgeti és támogatja az egységes európai szintű család- és öröklésjogi szabályozás kialakítását, illetve első lépésként az egymásnak sokszor ellentmondó nemzeti normák megfeleltetésére képes szabályrendszer kidolgozását” – tette hozzá dr. Tóth Ádám.

Két évvel ezelőtt elsőként a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyitott az új tagállamok közjegyzői szakmai szervezetei közül képviseleti irodát Brüsszelben. A Kamara célja, hogy az eddiginél hatékonyabban kísérje figyelemmel a közjegyzőséget, az egész jogász szakmai közösséget, illetve a magyarországi jogalkotókat is érintő uniós szintű szabályozások változásait. A Magyar Országos Közjegyzői Kamarán kívül jelenleg a román, a német, az osztrák és a francia közjegyzők szakmai szervezete tart fenn képviseletet hasonló céllal az uniós döntéshozás központjában, akikhez a tervek szerint hamarosan csatlakoznak Szlovákia és Hollandia közjegyzői is.