Negyedik alkalommal indul 2008. szeptemberében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának infokommunikációs szakjogász képzése.

Júniusban a képzés második évfolyamának körülbelül negyven hallgatója kapja meg a diplomáját. A képzés két éve budapesti helyszínen zajlik, a PTE és a Nemzeti Hírközlési Hatóság, illetve a PTE és a terézvárosi önkormányzat együttműködése keretében. A szeptemberben induló évfolyam hallgatói szintén Budapesten vehetnek részt a havi két alkalommal, pénteki és szombati napokon tartott konzultációkon.

A képzés szervezője a PTE ÁJK informatikai- és kommunikációs jogi tanszéke, amely több mint tíz éves oktatási, kutatási és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik az infokommunikációs jog területén. A képzés keretében a hallgatók kiváló szakemberektől ismerhetik meg az informatika, a távközlés és a média szabályozási kérdéseit, valamint a kapcsolódó műszaki, gazdasági és társadalomtudományi alapokat. Az oktatók nagy része kiterjedt ügyvédi, hatósági jogalkalmazói vagy egyéb jogi gyakorlattal és oktatási tapasztalatokkal rendelkezik. A 3+1 féléves képzés az infokommunikációs jog minden területét lefedi, olyan komplex ismereteket nyújt, amelyek iránt egyértelműen növekvő piaci kereslet érzékelhető. A képzés emellett kiváló kapcsolatépítő lehetőségeket is teremt.

A bevezető tantárgyak keretében a hallgatók elsősorban a szabályozás informatikai, távközlés-technikai, közgazdaságtani és társadalomtudományi hátterét ismerik meg. A legnagyobb képzési blokk az adatvédelemtől a szerzői jogon az elektronikus kereskedelemig és az IT-szerződésekig terjedően számos jogterületet lefedő informatikai jog. Hangsúlyos része a képzésnek a távközlési jog, ami a gazdasági és szabályozáselméleti megalapozástól a napi jogalkalmazói gyakorlatig részletes betekintést ad az európai és hazai szabályozásba. A médiajogi blokk többek között a személyiségi jogi kérdéseket, a gyűlöletbeszéd szabályozásával kapcsolatos ismereteket, az elektronikus média szabályozásának részletes áttekintését, valamint a nemzetközi és összehasonlító médiajogi ismereteket foglalja magában. A képzés negyedik féléve a szakdolgozat megírását, valamint az informatikai jogi, távközlési jogi és médiajogi témakörökből álló záróvizsga teljesítését szolgálja.

A képzés programja folyamatosan megújul. A következő félévtől olyan új tantárgyak jelennek meg, mint az elektronikus eljárások, az IT-projektek menedzsmentje, valamint a jogászi munka informatikai támogatása.

A szeptemberben induló képzésére szeptember 15-ig lehet jelentkezni, az ikjk@ajk.pte.hu címen, illetve a 72/501-599/3173 telefonon. A képzés tandíja 100.000 Ft/félév. További információk a http://ikjk.hu oldalon.