ORTT: együttműködési megállapodást javasol a kisebbségi ombudsman

2008.05.20. MTI

A médiahatóság és a saját hivatala közötti együttműködési megállapodás megkötését javasolta hétfőn a Majtényi László ORTT-elnökkel folytatott megbeszélésen Kállai Ernő kisebbségi ombudsman - hangzott el a találkozót követő sajtóbeszélgetésen.

Hivatalba lépése óta keresi a kapcsolódási pontokat azon területek szereplőivel, amelyeken csekély a hatásköre, így a sajtóval is - mondta az országgyűlési biztos, az elharapózott gyűlöletbeszéd elleni fellépést és a kisebbségi jogok - különösen közmédiabeli - érvényesülésének elősegítését említve prioritásai között.

Az első ügy kapcsán arról beszélt: a hatáskörrel rendelkező társhatóságokkal együttműködésben kívánnak fellépni, hogy „legyen következménye annak, ha valaki szándékosan gyűlöletkeltő tartalmakat kíván közölni magyar médiumokban”, hozzátéve, nem a problémák elhallgatása, ki nem beszélése a cél.

Utóbbi kapcsán Kállai Ernő megjegyezte: nem tisztázott a közszolgálatiság fogalma, miközben a kisebbségi közösségek régi problémája, hogy a nekik szóló műsorok a kis közönséget vonzó "láthatatlan időpontokba" kerülnek, és gyakran úgy tűnik, a tévék rádiók csak "letudni" akarják ezt a feladatot.

Majtényi László - emlékeztetve arra, hogy az együttműködési megállapodásról az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) dönt, nem az elnök - azt jelezte: "szívesen veszi" a kezdeményezést, amelyet támogat, "papírral vagy papír nélkül"; mint mondta, a nézőkért folytatott harcba "nem olyan könnyen illeszthetőek be a kisebbségi műsorok", ugyanakkor a médiának egyik feladata a társadalmi együttélés javítása.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT
GYŰLÖLETBESZÉD
KISEBBSÉGI JOGOK
KISEBBSÉGI JOGOK BIZTOSA