A képviselők közül egyedüliként felszólaló Bárándy Gergely (MSZP) arról beszélt kedden a parlamentben, a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvényjavaslat vitájában, hogy a büntetőjogi felelősséget nem mondja ki a törvény, de lehetővé teszi a büntetőjogi intézkedés alkalmazását.

Elöljáróban elmondta, hogy a javaslatot a gyakorlati probléma megoldásához fűződő társadalmi érdek miatt támogatni kell, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjaként tudomása van arról, hogy ha a módosítás nem lép hatályba, az milyen problémát jelent a bíróságok számára.

A képviselő utalt az Alkotmánybíróság álláspontjára is, hogy a pénzbírság átváltoztatásáról csak tárgyaláson lehet dönteni. Véleménye szerint ez óriási terhet róna az amúgy is leterhelt bíróságokra, és veszélyeztetné a többi ügytípusban az időszerű eljárások sikerét.

Kitért rá, hogy ha a kiszabott pénzbírságokat nem fizetik meg, és azokat átváltoztatni sem lehet, akkor súlytalanná válik ez a jogintézmény.

A szocialista politikus azt mondta, hogy ha nem hajtható be a pénzbírság, akkor ki kell találni egy megoldást. Azt mondta, hogy ennek kapcsán bírói létszámbővítés szerinte ennyi idő alatt nem oldható meg, ezért helyesnek tekinti azt, hogy a javaslat több lépcsőt vezet be a hatályos szabályozáshoz képest.

Az első lépcsőben kötelező végrehajtást írnának elő a hatóság számára. Ha ez nem vezet eredményre, akkor lehet az eljárás alá vont személy beleegyezésével a második lépcsőben ezt közérdekű munkára átváltoztatni, és csak legvégül kerülhet sor az elzárásra. Bárándy Gergely nem tartja alaptalannak azt a feltételezést, hogy csak kevés ügy jut majd el idáig.

A képviselő végül közölte, hogy a javaslatot jónak és támogathatónak tartja.

Mandur László levezető elnök ezután lezárta az általános vitát. Hozzátette: mivel módosító javaslat nem érkezett, ezért az Országgyűlés a következő ülésén dönt a törvényjavaslat elfogadásáról.