Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három férfit életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt ítéletek el I. fokon.

A táblabíróság a II. rendű vádlott, F. R. életveszélyt okozó testi sértés bűntetteként értékelt cselekménye vonatkozásában a társtettességben elkövetettkénti minősítést mellőzte, a könnyű testi sértés vétségeként minősített cselekményét társtettességben elkövetettnek minősítette.

A III. rendű vádlott F. L. R. cselekményét bűnsegédként elkövetettnek minősítette az ítélőtábla.

A IV. rendű vádlott D. M. J. cselekménye vonatkozásában a társtettességben elkövetettkénti megjelölést mellőzte a II. fokon eljáró bíróság.

A F. L. R. III. rendű vádlottal szemben kiszabott börtön tartamát 2 év 8 hónapra enyhítette az ítélőtábla, míg egyebekben az I. fokú ítéletet helybenhagyta.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A négy vádlott baráti kapcsolatban állt egymással, valamennyien részt vettek Szeged éjszakai életében, különböző szórakozó helyeken rendezői feladatot láttak el.

1./ 2006. június 21-én éjszaka az I. rendű vádlott együtt szórakozott P. A. sértettel Szeged egyik bárjában. Folyamatosan italoztak, s mivel P. A. szóváltásba keveredett az egyik vendéggel, a bárt üzemeltető éjfél után felhívta az ott alkalomszerűen őrző-védő feladatokat ellátó D. L.-t, aki a helyszínre érkezett, és távozásra szólította fel P. A.-t. Ő ennek eleget akart tenni, de közölte, előbb megissza az italát. Ezt D. L. időhúzásként értékelte, és ököllel megütötte P. A.-t. Az I. rendű vádlott ezért felelősségre vonta D. L.-t, aki egy üdítős üveget dobott az I. rendű vádlott felé, de az elhajolt.

Az I. rendű vádlott ezt követően megütötte D. L.-t, majd mindhárman az utcára mentek. Ott D. L. az autójából elővett egy utóbb már nem beazonosítható eszközt, amellyel P. A.-t térdkalácson, az I. rendű vádlottat bal lapockája tájékán megütötte. Ezt követően az I. rendű vádlott és P. A. sértett a helyszínről eltávozott, elkerülendő a további verekedést.

Később D. L. a történtek miatt értesítette a II. rendű vádlottat, aki telefonon számon kérte az I. rendű vádlottat, miért bántotta D. L.-t, majd az iránt érdeklődött, merre járnak P. A.-val. Mikor megtudta, hogy a Klapka tér felé közelednek, a II. rendű vádlott és D. L. az I. rendű vádlotték után indult. Amikor utolérték őket, a II. rendű vádlott és D. L. ütni kezdte P. A. sértettet egy viperával s egy másik, pontosan meg nem állapítható eszközzel. Majd az I. rendű vádlottra is ütést mért D. L., s ezzel a verekedés ott befejeződött.

2./ Az I. rendű vádlott hazatért, majd elhatározta, megbeszéli a történteket D. L.-sal és a II. rendű vádlottal. Telefonon megegyeztek abban, hogy a Kálvária téren találkoznak. Ezt követően a II. rendű vádlott telefonon értesítette a testvérét, a III. rendű vádlottat, valamint a IV. rendű vádlottat, s miután találkoztak, megegyeztek abban, hogy a II., a III., és a IV. rendű vádlott, valamint D. L. közösen elmennek az I. rendű vádlott által ajánlott találkozóra. A II. rendű vádlott kocsijába szamuráj kardot, fa asztallábat, fémből készült baseballütőt és gázpisztolyt is vittek magukkal.

Az I. rendű vádlott sem üres kézzel indult a találkozóra – egy kardot, majd egy rozsdás vascsövet vett magához, azért, hogy ha a támadás megismétlődne, védekezni tudjon.

Amikor a vitatkozó felek összetalálkoztak hajnal 2 órakor a Kálvária téren, szóváltás alakult ki, a II., a III. a IV. rendű vádlottak és D. L. megpróbálták az I. rendű vádlottat bekeríteni. Ekkor az I. rendű vádlott futásnak eredt, menekülni kezdett. Az I. rendű vádlottra a II. rendű vádlott gázpisztollyal lövést adott le, majd amikor a gázpisztoly felmondta a szolgálatot, a II., a III., a IV. rendű vádlott és D. L. üldözni kezdte az I. rendű vádlottat. A menekülő I. rendű vádlott hátrafelé csapva a vascsővel eltalálta D. L. állkapcsát, aki az ütés következtében hanyatt esett, és fejét a betonozott földbe verte.

Ekkor a vádlottak előbb felhagytak az I. rendű vádlott üldözésével, majd folytatott a verekedés – a II. és a III. rendű vádlottak ismét az I. rendű vádlottra támadtak, és többször megütötték. Idővel a két vádlott felhagyott a bántalmazással, a földön fekvő D. L.-hoz mentek. Ezt kihasználva az I. rendű vádlott elhagyta a helyszínt. Időközben a III. és a IV. rendű vádlott értesítette a mentőket és rendőrséget, az ütőeszközöket a közeli kukákba dobták, a gázpisztolyt elrejtették, majd a kiérkező rendőröknek azt mondták, hogy roma nemzetiségű személyek támadtak rájuk, ők okozták D. L. sérüléseit.

D. L.-t a mentősök elszállították, hamarosan az intenzív osztályra került, ahol 2006. július 5-én meghalt. Halála koponyatörés, agyzúzódás miatt állt be.

Az I. fokon eljáró bíróság úgy döntött, hogy a halálhoz vezető sérüléseket az I. rendű vádlott jogos védelmi helyzetben okozta, az ütéskor szándéka kizárólag az őt üldöző D. L. távoltartására irányult. Az I. rendű vádlott a verekedés során 8 napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, könnyű testi sértés és társtettességben elkövetett garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2007. november 27-én F. R. (1978 – szegedi lakos) II. rendű vádlottat, s ezért őt 3 év 10 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy III. rendű vádlottja, F. L. R. (1974 – sándorfalvi lakos) társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettéért 3 év 6 hónap börtönbüntetést és 4 év közügyektől eltiltást kapott.

A IV. rendű vádlottat, D. M. J.-et (1978 – szegedi lakos) társtettességben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt, mint bűnsegédet 2 év 8 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.
K. I. (1966 – szegedi lakos) I. rendű vádlottat a bíróság felmentette a halált okozó testi sértés miatt emelt vád alól.

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbezést nyújtottak be. Az ügyész indítványozta, hogy az I. rendű vádlott bűnösségét halált okozó testi sértés bűntettében állapítsa meg a bíróság, míg a II., a III. és a IV. rendű vádlottak esetében súlyosabb ítéletet szabjon ki. A II., a III, a IV. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan az ítélet enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.