Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint önkényesen és méltánytalanul alkalmazta a jogszabályt a Fővárosi Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata, amikor elutasította egy meggyilkolt fiatalember súlyosan mozgássérült édesanyjának kárenyhítési kérelmét – tájékoztatta az MTI-t az ombudsman hivatala csütörtökön.

Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatot, miután az édesanya segítségért fordult hozzá. A nő gyermeke bűncselekmény áldozata lett. Az asszony mások segítségére szorul, mert egyik lábát amputálták, tolókocsiban él, és éppen személyes körülményei miatt nem volt képes időben jogvédelmet kérni – olvasható a hivatal közleményében. Mint írják, amikor a nő kárenyhítési támogatásra adott be kérelmet, azzal a szolgálat már érdemben nem foglalkozott és elutasította azt is, hogy a panaszos igazolhassa a késedelme okát.

Az ombudsman szerint “a hivatal a panaszos kérelmét érdemben nem vizsgálta, egészségi állapotát, személyi körülményeit figyelmen kívül hagyta, amikor a jogszabályi előírásokat méltánytalanul alkalmazva úgy döntött, hogy a kérelmező tartós betegsége, mozgáskorlátozottsága, idős kora nem indokolta a késedelmet”.

Mint írják, a jogszabály önkényes, méltánytalan alkalmazását jelentette az is, hogy nem szólították fel a panaszost orvosi igazolás utólagos benyújtására. Pedig az asszony igazolhatta volna azt is, hogy a fia elvesztése olyan lelki sérülést okozott számára, ami miatt kárenyhítési kérelmét csak határidőn túl, de még az abszolút elévülési időn belül tudta előterjeszteni.

Az állami kárenyhítésről szóló törvény szerint a kárenyhítés iránti kérelem késedelmes előterjesztésének okát megfelelően igazolni kell. A biztos rámutatott, hogy a normaszövegből nem derül ki világosan sem az állampolgár, sem a hatóság számára, hogy mi tekintendő “megfelelő igazolásnak”. A biztos ezért javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy fontolja meg a törvény szóban forgó rendelkezés módosítását és vizsgáltassa felül az eddigi gyakorlatot.

Felkérte továbbá a Fővárosi Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata vezetőjét, hogy a nő kérelmére született elutasító döntést vizsgálja felül.