Charlie McCreevy belső piaci biztos keddi (2008. május 27.) nyilvános meghallgatásán egy olyan fórum felállítását szorgalmazta, melyen a szerzői jogdíjakat kezelő szervezetek, valamint a szerzői jogokra sokszor „veszélyt” jelentő elektronikai cégek formalizált keretek között egyeztethetnének a jogdíjak szabályozásával kapcsolatban.

A biztos kedden a a CD-kre, MP3 lejátszókra, nyomtatókra és az elektronikai ipar fénysebességgel fejlődő újabb és újabb eszközeire kivetett díjakról beszélve javaslatot fogalmazott meg egy olyan módszer bevezetésére, mely az érintett felek tárgyalóasztalhoz ültetésével pontot tehetne az „utóbbi években elharapózott, véget nem érő vita végére”.

A kérdés hátterében az egyes kormányok azon 1960-as években hozott rendelkezései állnak, melyek értelmében a különböző művészeket szellemi termékeik audió- vagy videó kazettára történő másolása miatt ért károkért különböző szerzői jogi illetékek és díjak illetik meg, melyeket a fogyasztóknak kell megfizetniük. A probléma mára az elektronikai ipar gyors fejlődésének köszönhetően kiéleződött, hiszen az audió- és videó kazetták helyébe egyre inkább az írható CD és DVD lemezek lépnek, nem beszélve egyéb adathordozókról, mint az MP3 lejátszók, nyomtatók, mindentudó mobil telefonok, számítógépek és memóriakártyák, melyek szintén alkalmasak művészeti termékek másolatának rögzítésére.

A művészek nevében szerzői jogdíjakat szedő jogérvényesítő szervezetek kisebb-nagyobb sikerrel szedik be a díjakat, eszközönként különböző elbírálást alkalmazva. A vitában ugyanakkor érintett számos elektronikai cikkeket gyártó cég is, melyek egyértelműen a szerzői jogi díjak ellen lépnek fel, félve attól, hogy a legkisebb áremelkedés is forgalmuk visszaesését vonja maga után. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a szerzői jogdíjak elektronikai cikkenként az EU-ban tagállamról tagállamra változnak.

McCreevy biztos már régóta élharcosa a témának, bár már többször megégette magát az ügy kényessége miatt. Legutóbbi próbálkozása a szerzői jogdíjak harmonizációjára 2006-ban kudarcba fulladt. A biztos szándéka szerint a fórum felállítása hozzájárulhatna, hogy a jogvédő szervezetek és az elektronikai ipar képviselői a határokon átnyúló üzletekről, az elektronikai cikkek kereskedelméről, és a különböző illetékek kiszámításának módszeréről rendszeresen egyeztessenek. Egy ilyen fórum alkalmas volna arra is, hogy a gyors technológiai fejlődés időszakában alkalmazható szerzői jogdíjak számításának alapelveit rögzítsék.