Sólyom László köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában megbeszélést folytatott Kaposvári Bertalannal, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesével, és Fazekas Sándorral, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesével – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t. A hivatalából távozó Lomnici Zoltán felajánlotta: segít Sólyom Lászlónak abban, hogy a következő főbírójelöltje megkapja a szükséges támogatást.

A közlemény szerint a megbeszélés célja az volt, hogy elősegítse a megfelelő együttműködést az államfő és az elnökhelyettesek között Lomnici Zoltán mandátumának június végi lejárta után, ameddig a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztsége nincs betöltve.

“Az államfő kezdeményezésére létrejött találkozóra meghívást kapott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács leköszönő elnöke is” – áll a közleményben, amely kitér arra, hogy a köztársasági elnöknek több olyan hatás- és feladatköre van, amelyek gyakorlása során együtt kell működnie a Legfelsőbb Bíróság, illetve az OIT elnökével. A találkozón Sólyom László kifejezte reményét, hogy mindkét elnökhelyettes biztosítja a bíróságok zavartalan működését.

Az Országgyűlés múlt hétfőn utasította el a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára. Sólyom László köztársasági elnök április végén Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére. Baka András megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács korábban nem támogatta.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság június végén távozó elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a találkozón tájékoztatta az államfőt arról, hogy mandátumának lejárta után az OIT elnöki teendőit az OIT elnökhelyettese, az LB vezetését a jelenlegi elnökhelyettes veszi át. A főbíró ezzel cáfolta és valótlannak nevezte azokat a híreszteléseket, miszerint az ő távozását követően a két elnökhelyettes is lemondana a posztjáról.

Korábban több jogász is úgy nyilatkozott: nem egyértelmű, hogy ha nincs legfelsőbb bírósági elnök, akkor ki látja el az OIT-elnöki feladatokat, a Legfelsőbb Bíróság, vagy az OIT elnökhelyettese.

Lomnici Zoltán szólt arról is: személyes felelősségének érzi, hogy minél előbb legyen a Legfelsőbb Bíróságnak elnöke és ezért felajánlotta segítségét az államfőnek abban, hogy a következő jelöltje megkapja a szükséges támogatást.