Elírta a Fővárosi Bíróság bírája, a móri ügyben is eljáró Varga Zoltán a vesztegetésért elítélt Székely Zoltán egykori kisgazda képviselő kegyelmi kérvényét: a fölterjesztésben Székely úgy szerepel, mintha emberölés bűntettében marasztalták volna el – írta a keddi Népszabadság.

Az ügyben okirat-hamisítás miatt tesz feljelentést Kende Péter ügyvéd, több könyv szerzője. Ennek oka, hogy a vesztegetés miatt jogerősen hat év börtönre ítélt Székely Zoltán kegyelmi kérvénye elbírálásához szükséges iratokat az igazságügyi tárcához olyan – az ügyben eljáró bíró aláírásával ellátott – kísérőlevéllel küldték meg, amely szerint őt ” több emberen, részben aljas indokból elkövetett emberülés bűntette miatt” marasztalták el. A köztársasági elnök a kérelmet egyébként tavaly júniusban elutasította – olvasható a cikkben.

Kende szerint ebből önként adódik a következtetés: ha a bíróság ilyen súlyos formai hibát követ el, vajon a vád érdemét illető kérdésekben nem fordulhat-e elő hasonló melléfogás.

Sajnálatos elírás történt, de ez a kegyelmi kérvény sorsát bizonyosan nem befolyásolta – jelentette ki a Népszabadság kérdésére Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke. A kegyelemről ugyanis az államfő nem egy kísérőlevél, hanem a kérelemben foglaltak és a periratok alapján dönt jelentette ki, hozzátéve: meglátása szerint az ügy nem több, mint az informatikai rendszer okozta fatális hiba.