Terjeszkedhet az MKB-Euroleasing csoport

2008.06. 5. Jogi Fórum / GVH

Az MKB-Euroleasing-csoport által irányított Autó Triplex Kft. megvásárolhatja a Reagroup Kft. személygépkocsi-forgalmazási és javítási üzletágát – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Az Autó Triplex Kft. az MKB Euroleasing csoporthoz tartozó vállalkozás. A csoporthoz tartozó magyarországi vállalkozások a gépjármű értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások különböző területein tevékenykednek (gépjármű kereskedelem, gépjármű finanszírozás, autópark-kezelés, biztosítás-közvetítés). A csoport Fiat, Mazda, Ford, Citroen, Honda, Sangyong, Hyundai és Kia márkájú személygépkocsikat, valamint azok gyári alkatrészeit forgalmazza, továbbá ezen márkák jellemzően garanciális javítását végzi. Összesen 20 telephellyel rendelkezik, melyek közül 8 Budapesten és annak közvetlen közelében van.

Az ügylet másik szereplője a Regroup Kft. személygépkocsi-forgalmazási és javítási üzletága Renault és Dacia márkájú személygépkocsikat, valamint azok gyári alkatrészeit forgalmazza, továbbá végzi elsősorban garanciális javításukat.

A két érintett 2008 január 8-án kötött vagyonátruházási megállapodást. Ennek köszönhetően az Autó Triplex Kft. megszerezte a Reagroup Kft. személygépkocsi forgalmazási és javítási üzletágához tartozó három budapesti és a budakalászi telephelyén lévő, a tevékenység végzéséhez szükséges vagyontárgyakat és raktárkészletet; valamint az üzletág ügyfeleit, az ügyfelekről vezetett elektronikus nyilvántartást és statisztikákat. A GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem hoz létre, vagy nem erősít meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony verseny kialakulását, fennmaradását vagy fejlődését az érintett piacon. Mivel az ügyben érintett vállalkozás csoportok együttes részesedése egyetlen piacon sem éri el a kritikusnak tartott 20 százalékot, a versenyhatóság engedélyezte az összefonódást.
(Vj-25/2008.sz ügy)

  • kapcsolódó anyagok
VERSENYJOG
GVH