Jövőre a vízummentességet élvező országok polgárainak is előzetesen regisztrálniuk kell magukat, ha be kívánnak lépni az Egyesült Államok területére. Az intézkedés több millió beutazót érint.

Az Egyesült Államok jövőre szigorítani fogja a beutazási feltételeket, aminek keretében a vízummentességet élvező országokból érkező utasoknak a megérkezésük előtt 72 órával az interneten keresztül regisztrálniuk kell magukat. A rendszer augusztusban lép életbe, kötelezően pedig januártól működne. Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter kedden jelentette be az elektronikus regisztrációs rendszer létrehozásának tervét, melynek célja, hogy alapvető információkat szerezzenek be arról a személyről, aki vízum nélkül utazhat az Egyesült Államokba.

A miniszter szerint ezen adatok birtokában még azelőtt eldönthetik, hogy egy személy fenyegetést jelent-e, mielőtt felszáll a repülőgépre vagy landol valamelyik amerikai reptéren. „Ez egy viszonylag egyszerű és hatékony módja annak, hogy megerősítsük a saját, valamint a nemzetközi utasok biztonságát, miközben segít abban is, hogy megőrizzünk egy, a kulcsfontosságú szövetségeseink számára fontos programot” – hangoztatta Michael Chertoff.