Három évvel azután, hogy a hollandok népszavazáson utasították el az uniós alkotmányszerződést, a holland parlament alsóháza szerda este nagy többséggel jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést.

A holland pártok közül csak a baloldali Szocialista Párt, az iszlám-ellenességéről elhíresült Geert Wilders Szabadságpártja, valamint az állatjogokért küzdő – és egyetlen parlamenti mandátummal rendelkező – PvdD (Állatok Pártja) szavazott nemmel a Lisszaboni Szerződés jóváhagyására. A dokumentumra még a felsőháznak is áldását kell adnia; a szenátus a tervek szerint valamikor a nyáron tűzi napirendre az ügyet.

Három évvel ezelőtt, 2005 júniusában a hollandok 61,5 százaléka leszavazta az EU alkotmányos szerződését (a részvételi arány 63,3 százalékos volt), ami a franciák ugyancsak nem szavazatával, megpecsételte a dokumentum sorsát.

Ezzel ellentétben azonban a Lisszaboni Szerződésről kizárólag Írországban tartanak majd népszavazást (éppen egy hét múlva, június 12-én), a többi tagállamban pedig a parlament ratifikálja a dokumentumot.