Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három vádlottat (I. rendű B. A, II. rendű B. Z. és IV. rendű B. K.) kábítószerrel visszaélés bűntettében ítéltek el.

A táblabíróság az I. fokon eljáró bíróság ítélet – tekintettel az enyhítő körülményekre és a feltáró jellegű beismerő vallomásokra – eltúlzottan súlyosnak találta az I. és a II. rendű vádlottak esetében, ezért az I. rendű vádlott büntetését 8 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlott büntetését 7 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra mérsékelte. A IV. rendű vádlott büntetése nem változott.

Az ítélőtábla az I. rendű vádlottal szemben 2.336.000 forint, a II. rendű vádlottal szemben egyszer 100 ezer, emellett még 2.805.000 forintra vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletben kimondták, hogy az eljárás során elkobzott Volkswagen Polo személygépkocsi elkobzásra vonatkozó rendelkezését mellőzi az ítélőtábla, míg az I. rendű vádlottól lefoglalt Ford Focus személygépkocsi lefoglalását megszünteti, azt az I. rendű vádlottnak kiadni rendeli, de a vagyonelkobzás biztosítása érdekében visszatartja.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

1. Az I. rendű vádlott 2004 második felében, Hollandiában, Amszterdamban egy építőipari cégnél dolgozott alkalmi munkásként. Ekkor ismerkedett meg egy Klaus nevű férfival, az ő ajánlatára és kapcsolatai révén kezdett el 2005 elejétől kábítószer kereskedelmével foglalkozni. B. A. a jelentős mennyiségű, különböző típusú kábítószert, köztük marihuánát, extasy tablettákat és speed port, autóbuszon hozta be Magyarországra, ahol kábítószer terjesztői hálózatot alakított ki, a kábítószerekkel kereskedett, és ismeretlen bűntársainak, továbbá a perben szereplő többi vádlottnak értékesített, adott át kábítószereket.

Volt olyan tranzakció, amikor az I. rendű vádlott 2005 nyarán Vésztő határában 5800 extasy tablettát adott át a II. rendű vádlottnak, amelynek ellenértékeként a II. rendű vádlottól 750 gramm marihuánát és 650 gramm speed port, valamint 100 ezer forint készpénzt vett át.

Az I. rendű vádlott által a kereskedelmi tevékenység során értékesítés céljából behozott, itthon eladott, illetve átadott kábítószerek együttes hatóanyagtartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak legalább 2787,6 százaléka. Az I. rendű vádlott a kábítószer kereskedelméből legalább 2 millió forint haszonhoz jutott.

2. Az ügy II. rendű vádlottja, B. Z. 2005 májusa és októbere között szintén Hollandiából hozott be különböző típusú kábítószereket, amiket haszonszerezési céllal, az általa kiépített terjesztői és vásárlói hálózaton keresztül továbbértékesített, azzal kereskedett. A II. rendű vádlott által értékesítési céllal behozott és Magyarországon értékesített, átadott kábítószerek együttes hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak legalább 2155,5 százaléka. A II. rendű vádlott a kábítószer kereskedelemből legalább 2 millió forint haszonhoz jutott, és a Volkswagen Polo gépkocsiját is a kábítószer kereskedelem bevételéből vette.

3. B. K. IV. rendű vádlott 2005. december elején egy Kocka nevű ismeretlen személytől 1700 forint/gramm áron 20 gramm marihuanát vásárolt az I. rendű vádlott részére. Ezt a vásárlást pár nap múlva megismételte, s akkor a megvett 20 grammból – beszerzési áron, mint első alkalommal is – 17 grammot adott el az I. rendű vádlottnak – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Jelentős mennyiségű kábítószerre, kereskedéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Békés Megyei Bíróság 2007. november 22-én B. A. (1974 – gáborjáni lakos) I. rendű vádlottat, ezért őt a bíróság 10 év fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügy II. rendű vádlottja, B. Z. (1984 – gyulai lakos) jelentős mennyiségű kábítószerre, kereskedéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettéért 8 év fegyházbüntetést és 8 év közügyektől eltiltást kapott. A bíróság mindkét vádlott esetében 2-2 millió forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

B. K. (1982 – váncsodi lakos) IV. rendű vádlottat csekély mennyiségű kábítószerre, átadással elkövetett kábítószerrel visszaélés vétsége miatt 4 hónap, végrehajtásában egy évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság, egyben a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogói felügyeletét.

Az ítéleteket az ügyész tudomásul vette, de az I. és a II. rendű vádlott esetében indítványozta, hogy a Szegedi Ítélőtábla a vagyonelkobzás mértékét változtassa meg, s nagyobb összegben határozza meg. Az I. rendű vádlott és védője elsődleges az ítélet hatályon kívül helyezését, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve fellebbezett. A II. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése és a vagyonelkobzás mértékének csökkentése érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a IV. rendű vádlott az ítéletet tudomásul vette, védője a büntetés enyhítését kérve fellebbezett. Az ügyben még érdekelt III. rendű vádlott büntetése az I. fokú eljárást követően jogerőre emelkedett, így a Szegedi Ítélőtábla három vádlott ügyében járt el.