Megtiltotta a július 5-re tervezett melegfelvonulást a budapesti rendőrfőkapitány – közölték a rendezvényt szervező civil szervezetek még szerdán éjszaka.

A rendezvény honlapján – www.pride.hu – a rendőrségi határozat szövegét is közreadták, amely szerint a Szivárvány Misszó Alapítvány kérését azért utasították el, mert az akadályozná a közlekedést az érintett utakon; a határozatot Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány írta alá.

A dokumentum szerint az alapítvány július 5-én délután tartana felvonulást az Erzsébet tér – József Attila utca – Andrássy út – Oktogon – Kodály körönd – Dózsa György út – Benczúr utca – Felvonulási tér útvonalon.

A határozat szerint a rendőrség egyeztetett a bejelentővel, és azt javasolta, hogy ne felvonulásként, hanem álló rendezvényként tartsák meg a rendezvényt.

A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szervezetek (LMBT-szervezetek) közleménye szerint a menet számos korábbi LMBT-felvonulás és más felvonulások útvonalán haladna. Több éves tapasztalatuk szerint az út felét elfoglaló menet a szombati enyhe forgalomban nem okoz olyan mértékű fennakadást, ami a betiltást indokolná – közölte a közleményt aláíró 15 szervezet.

Az aláírók szerint egy álló rendezvény a felvonulást elrejtené a nyilvánosság elől, és lehetetlenné tenné annak egyik célját, az LMBT-emberek láthatóvá tételét. A szervezetek azt kérik a rendőrségtől, hogy vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését.

A melegfelvonulást megtiltásáról szóló információt az MTI a rendőrséggel is meg kívánta erősíttetni, de az ügyben csak későbbre ígértek tájékoztatást.

A Szivárvány Egyesület szervezésében tavaly július 7-én megrendezett felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt személyek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg.