A strukturális és kohéziós támogatások szabályozásának módosítását kezdeményezi Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa – közölte a biztos hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Az ombudsman egy panasz nyomán vizsgálta az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) keretében kiírt egyik LEADER plusz pályázat elhúzódó elbírálását és az irányító hatóság elutasító döntését – olvasható a közleményben.

A LEADER, magyarul Közösségi Kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében program a helyi kezdeményezésre létrejövő, kistérségi fejlesztést együtt megvalósítani kívánó szervezetek, intézmények, vállalkozások összefogását ösztönzi. Olyan vidékfejlesztési terveket támogat, amelyek a helyi lehetőségek felhasználásán alapulnak és hozzájárulnak az adott kistérség fejlődéséhez.

Szabó Máté a konkrét panasz ismertetése nélkül azt állapította meg a közleményben, hogy a pályázat elbírálása az előírtnál lényegesen hosszabb ideig tartott, ami rendkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pályázó gazdasági helyzetét.

Az ombudsman kiemelte, a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesüléséhez tartozik a határidők betartásán túl az is, hogy ésszerű és teljesíthető időkeretet határozzanak meg a hiánypótlások teljesítésére.

Szabó Máté szerint a döntést nem csak formálisan kell közölni, hanem érdemi módon is indokolni szükséges, és biztosítani kell, hogy azzal szemben legyen joga a pályázónak a jogorvoslathoz.

A biztos álláspontja szerint az irányító hatóság vezetője a jogbiztonság követelménye, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét okozta azzal, hogy nem tett eleget a szabályozásban előírt részletes indokolási kötelezettségének.

A közlemény kitér arra, hogy a strukturális alapok felhasználásának hazai eljárási szabályai sem önállóan, sem áttételesen nem szabályozzák a pályázók jogorvoslati lehetőségét, ezért sérül a jogorvoslathoz való jog.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a feltárt visszásságok orvoslása érdekében kezdeményezte, hogy módosítsák a strukturális támogatásokra benyújtott pályázatok szabályzatát, teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét.