Egyes bankok a lakás hitelszerződések megkötése után drasztikusan növelik az előtörlesztés díját, vagy tetszőlegesen bevezetnek külön költségfajtákat, mint például a végtörlesztés díja.

A fogyasztók döntését hitelfelvételkor jelentősen befolyásolja, hogy milyen feltételekkel (díjak és kamatok mellett) törleszthetik akár a futamidő előtt is a felvett összeget. Előfordul azonban, hogy a bankok a szerződések megkötését követően egyoldalúan és a fogyasztók számára hátrányosan módosítják a szerződési feltételeket.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megítélése szerint a bankok a fogyasztókat súlyosan félrevezetik, amikor nem tájékoztatják teljes körűen őket a szerződések megkötésekor, illetve azt a látszatot keltik, hogy nem jár plusz kiadással az idő előtti törlesztés, vagy nem vezetnek be új költségfajtákat, vagy egyszerűen egyik pillanatról a másikra jelentősen megemelnek minden ok nélkül egyes költségeket.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elfogadhatatlannak tartja az arra való banki hivatkozás, hogy az általános szerződési feltételek ezt lehetővé teszik, ezért felszólítja a hitelintézeteket, hogy azonnal szüntessék meg a hitelszerződések lényeges elemeit érintő és a fogyasztókat jelentősen megkárosító piaci magatartásukat.

Egyidejűleg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségén keresztül az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságához, a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordul, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel kényszerítsék ki a fogyasztókat hátrányosan érintő banki gyakorlat megszüntetését.