A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás a társaság keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a 2006 őszi rendőri fellépések áldozatainak jóvátétele elmaradt.

Az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a fél évtizeddel ezelőtti gesztenyéskerti tüntetés oszlatása kapcsán követelt kártérítések ügyében meg tudtak egyezni a rendőrséggel, a 2006 őszi események ügyében ez nem sikerült. Grespik László ügyvéd, az alapítvány kuratóriumi tagja arról számolt be, hogy folyamatban van egy per, amelyet a 2006. októberi 23-án – szavai szerint – jogellenesen feloszlatott, szétvert tüntetés ügyében indítottak.

Gaudi-Nagy Tamás azt a véleményét fogalmazta meg, hogy emberi jogi krízishelyzet van Magyarországon.

A jogvédő alapítvány tájékoztatott egy szabadkai magyar házaspár állampolgársági próbaperéről is. A házaspár a magyar belügyminiszter és a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala ellen közigazgatási pert indított, mert a hivatal a magyar állampolgárság fennállását megállapító állampolgársági bizonyítvány helyett tájékoztató levelet küldött, amely a bíróság szerint nemleges tartalmú állampolgársági bizonyítványnak minősült.

Gaudi-Nagy Tamás szerint “az 1941-ben visszatért délvidéki területen élő magyarok és leszármazottaik ma is magyar állampolgárnak tekintendők”.

A Fővárosi Bíróság ez év június 6-án hozott jogerős ítéletében megsemmisítette a hivatal nemleges állampolgársági bizonyítványát és új eljárásra kötelezte az alperest. Az indoklás szerint a hivatal anélkül járt el az ügyben, hogy hatáskörét jogszabály megállapította volna. Azaz a döntés nem mondta ki a felperesek magyar állampolgárságát, csupán az annak elvesztéséről szóló okirat érvénytelenségét.

Zétényi Zsolt ügyvéd, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: elérték, hogy a Fővárosi Bíróság semmissé nyilvánítsa az 1956-os miskolci események miatt 1957-ben kivégzett Komjáti Ferenc halálos ítéletét.