Európa növekvő munkaerőigénye, valamint az illegális bevándorlók okozta nyomás csökkentése érdekében az Európai Bizottság tegnap egy hosszú törvényhozó folyamatot indított útjára, mely hosszú távon lefektetheti a közös bevándorlási politika alapjait.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jacques Barrot a szabadságon, biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térségért felelős biztos ismertette a Bizottság javaslatait a közös bevándorlási és migrációs politikával kapcsolatban, melyek segítségével a 27 EU-tagállam hatékonyan tudná kezelni azokat a kihívásokat, melyeket az évente az unió területére lépő több százezer nem uniós állampolgár jelent. A most ismertetett javaslat három pillérre épül: a jólét, a szolidaritás és a biztonság célkitűzéseire.

Az öregedő népesség miatt az uniónak hamarosan a munkaerőhiány problémájával kell szembenéznie, ugyanis 2007-ben az EU közel 500 millió fős népességéből mindössze 235 millió volt munkaképes. A jelenlegi trend veszélyt jelenthet a nyugdíj, valamint az egészségügyi és szociális ellátórendszerre, továbbá növekvő közkiadásokat igényel. Barrot felkérte a tagállamokat, hogy tájékoztatással segítsék elő a legális bevándorlást.

2006 januárjában 18,5 millió nem uniós állampolgár tartózkodott az unió területén, ami az EU teljes népességének 3,8%-át teszi ki. Ebből mintegy 8 millió illegális bevándorló volt, akik nem rendelkeztek tartózkodási engedéllyel. Az illegális bevándorlás csökkentése érdekében a Bizottság szorgalmazza a külső határokon a fokozottabb ellenőrzést, többek között a FRONTEX megerősítését is.

Az Európai Bizottság célja a tagállamok bevándorlási politikájának fokozottabb összehangolása, annak érdekében, hogy a menekültek minden tagállamban azonos eséllyel kaphassanak menekült státuszt. A Bizottság szeretné módosítani a menedékkérést uniós szinten jelenleg szabályozó Dublini Rendeletet is, mely szerint az a tagállam bírálja el a menekült státusz iránti kérelmet, amely a kérelmező vonatkozásában az EU területére történő belépést vagy tartózkodást tekintve a legnagyobb szerepet játssza.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A ma elfogadott migrációs csomag azt mutatja, hogy új megközelítésben kell foglalkoznunk a bevándorlással és a menekültüggyel: a bevándorlás szerepet játszik az európai gazdaság teljesítményében. De ezt a lehetőséget csak akkor aknázhatjuk ki, ha a bevándorlók sikeresen beilleszkednek társadalmainkba és foglalkozunk az emberek illegális bevándorlással kapcsolatos aggályaival.”

A bevándorlásról szóló közlemény kapcsán Jacques Barrot alelnök így nyilatkozott: „A bevándorlás egyszerre jelent lehetőséget és kihívást az EU számára: ha megfelelő módon kezeljük, gazdagítja az európai társadalmakat és gazdaságokat.”

Közös bevándorlási elvek Európa számára

A „Közös európai bevándorlás-politika: elvek, fellépések és eszközök” című közlemény – amelyet a Bizottság ma fogadott el – felvázolja a bizottsági álláspontot arra vonatkozóan, hogyan fejleszthető tovább a közös európai bevándorlás-politika, valamint felkéri az Európai Tanácsot, hogy fogadja el a közleményben javasolt tíz közös alapelvet, továbbá néhány konkrét fellépést.

A tíz közös elv az Európai Tanács 1999. évi tamperei sarkalatos pontjaira, a 2004. évi Hágai programra, valamint a 2005-ben kiadott, migrációval kapcsolatos általános megközelítésre épül. Az elvek mindegyikét a tagállami vagy uniós szinten végrehajtandó fellépések jegyzéke teszi kézzelfoghatóvá. Ezen alapelvek a bevándorlás-politika széles spektrumát ölelik fel, és a következő fejezetekbe csoportosíthatók:

  • Jólét és bevándorlás: 1 – Világos szabályok és egyenlő feltételek; 2 – A szakképzettség és a szükségletek összehangolása; 3 – A sikeres bevándorlás kulcsa az integráció.
  • Szolidaritás és bevándorlás: 4 – Átláthatóság, bizalom és együttműködés; 5 – A rendelkezésre álló eszközök hatékony és koherens felhasználása; 6 – Partnerség harmadik országokkal.
  • Biztonság és bevándorlás: 7 – Európa érdekeit szolgáló vízumpolitika; 8 – Integrált határigazgatás; 9 – Az illegális bevándorlás elleni küzdelem fokozása és zéró tolerancia az emberkereskedelemmel szemben; 10 – Fenntartható és hatékony kiutasítási politika.

A közös bevándorlás-politikát a tagállamok és az uniós intézmények együttműködésben valósítják meg, és egy új felügyeleti és értékelési mechanizmus révén rendszeresen nyomon követik. E rendszeres nyomon követés magában foglal egy éves értékelést, valamint az Európai Tanács tavaszi ülésén – az európai és nemzeti szintű bevándorlási helyzetről szóló bizottsági jelentés alapján – megfogalmazott ajánlásokat.

Politikai terv a menekültügyről

A Bizottság ezzel párhuzamosan, de különálló, a menekültügyi kérdések sajátos jellegét jól tükröző dokumentumban a menekültügyről szóló politikai tervet is elfogadott ma. Ez a terv azokat az intézkedéseket sorolja fel, amelyeket a Bizottság a közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) teljessé tétele érdekében kíván javasolni.

A javaslatokkal kapcsolatban bővebb információ olvasható a Bizottság oldalán.