Be kell fizetnie a vizitdíjat a kunhegyesi fogorvosnak

2008.06.19. MTI

Be kell fizetnie a be nem szedett vizitdíjat, 327 ezer forintot a kamatokkal együtt a felperes egészségbiztosító részére annak a kunhegyesi fogorvosnak, aki a 2007-es bevezetés óta ezt a pénzt nem kérte el betegeitől - mondta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerdán, nem jogerős ítéletében.

A bíró indoklásában elmondta: az alperesnek, mint egészségügyi szolgáltatónak az akkor érvényes jogszabályok alapján mérlegelési lehetősége nem volt, ily módon pácienseit nem mentesíthette e fizetési kötelezettség alól. Kitért arra, hogy az egészségbiztosítási pénztár jogosan ellenőrizte az orvosokat, így a kunhegyesi doktort is, hogy eleget tesznek-e a jogi előírásnak.

Az ügy előzménye, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte a Kunhegyesen praktizáló fogorvost. Egy nála tartott ellenőrzés során ugyanis kiderült: 2007. február 15. és június 30. között a doktor 1.090 pácienst látott el, ám azoktól a 300 forintos vizitdíjat nem szedte be, noha az kötelező lett volna. A MEP fizetési felszólítást küldött a fogorvosnak, majd az előírt határidő lejárta után a bírósághoz fordult és kérte a fizetési meghagyás kiadását. Nagy Levente a fizetési meghagyással szemben ellenkérelemmel élt.

Az ítélet kihirdetése után az alperes jogi képviselője jelezte, hogy álláspontjuk változatlan: az a vizitdíj, amit a fogorvos nem szedett be, egy őt megillető bevétel volt, így tulajdonképpen saját támogatásáról mondott le. Mivel az eset alkotmányossági aggályokat is felvet, a jogerős ítélet megszületése után nagy valószínűséggel az Alkotmánybírósághoz fordulnak panasszal a jogszabály felülvizsgálatáért - tette hozzá.

A pert vesztett fogorvos úgy fogalmazott, „a hatalom most elmarasztalt, de 2,6 millió ember nekem adott igazat, és az idő is engem igazolt”. Az MTI kérdésére azt válaszolta, naivnak nem tartja magát, így számított erre az eshetőségre is, bár az összeg kifizetése érzékenyen érinti.

A fogorvos korábban azzal indokolta elhatározását: azért nem szedte a vizitdíjat, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás.

A 2008. március 9-ei ügydöntő népszavazáson a résztvevők elsöprő többséggel utasították el a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A népszavazást követően az Országgyűlés úgy döntött, hogy április elsejével megszűnik e két díj fizetési kötelezettsége.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
EGÉSZSÉGÜGY