Több millió dollárral járul hozzá a kaliforniai gazdaság növekedéséhez a melegházasságok újbóli engedélyezése, a járulékos jogi kérdések eldöntése azonban az egész országban nehézségeket okozhat.

Egy új iparág születését eredményezheti az a jogszabályváltozás, melynek értelmében nem csak Kalifornia, hanem más amerikai tagállamok azonos nemű polgárai is házasságot köthetnek egymással. Az engedélyezéssel egyedi helyzet állt elő, mert a másik melegházasságot lehetővé tevő államban, Massachussets-ben is csak a helyiek élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) által készített tanulmány szerint a következő három évben a Kaliforniában élő azonos nemű párok fele, körülbelül 100 ezer ember él majd a házasságkötésre vonatkozó jogszabályi lehetőséggel. További 120 ezer ember érkezhet más államokból a boldogító igen kimondása érdekében. Az UCLA szerint a turistáknak ez a csoportja 700 millió dolláros bevételt és kb. 2000 új munkahelyet jelent a kaliforniai gazdaság számára.

Kalifornia tehát minden bizonnyal jól jár az azonos neműek házasságának engedélyezésével, de továbbra sem tudni, hogy milyen joghatás kiváltására lesz alkalmas a kaliforniai jog szerint kötött házasság. Amerikában 44 tagállam tiltja vagy nem ismeri el a melegházasságokat és mindössze kilenc ad valamilyen formában jogalapot az azonos neműek együttéléséhez.

A már eddig is sok jogi ellentmondást generáló helyzet várhatóan tovább bonyolódik. Az amerikai házassági jog államonként más, a melegek tekintetében a szövetségi és a tagállami szabályozások horizontálisan és vertikálisan is ellentmondanak egymásnak. Ezen túl az amerikai társadalom rendívül mobil, az emberek gyakran költöznek egyik államból a másikba, változtatnak munkahelyet vagy éppen házastársat.

Melegjogi aktivisták szerint eseti alapon, államonként váltakozva fog eldőlni, hogy milyen mértékben lesznek elismertek, milyen joghatásokat válthatnak ott ki a kaliforniai jog alatt kötött házasságok. Szövetségi szinten mindenesetre nem várható változás, továbbra is érvényben van az az 1996-os jogszabály, amely nem ismeri el a melegházasságot és megadja a jogot a tagállamoknak arra, hogy megtagadják az azonos neműek között más állam joga szerint létrejött házasságok elismerését.

A szövetségi tiltás komoly hátrányt jelent az azonos nemű párok számára, mert számtalan olyan jogosítványtól fosztja meg őket amelyek a hagyományos házasságban élőket egyébként megilletik. A hagyományos házassági kapcsolat rendkívül sokféle (jórészt nálunk is ismert) joghatás kiváltására alkalmas, a gyermekelhelyezés és a vagyonközösség kérdéseitől kezdődően az öröklési, társadalombiztosítási jogviszonyokon át a bűnügyekben való tanúskodás megtagadásáig.

A házasság megkötése után a felek számtalan olyan élethelyzetbe kerülhetnek, amikor rengeteget számít, hogy házasok-e vagy sem. „Vagyonjogi problémák általában csak a házasság későbbi szakaszában merülnek fel” – mondta egy interjúban a Georgetown egyetemen tanító Nancy Hunter – „de komplex jogkérdések akár a házasság megkötése utáni napokban is keletkezhetnek. Mi történik például, hogy egy keleti parti meleg házaspár a kaliforniai esküvő után hazafelé tartva félúton autóbalesetet szenved. Sok államban csak a házastárs dönthet az egészségügyi ellátás, azaz pl. egy életmentő műtét tekintetében. Egyelőre nem tudjuk, hogyan lesznek kezelhetők az ilyen helyzetek.