Fogyasztóvédő mérőórát a konyhába!

2008.06.20. Jogi Fórum / OS

"Az európai energiafogyasztók jogainak érvényesítés terén hozott jelentős előrelépés, hogy az Európai Parlament elfogadta az Energiafogyasztók Chartáját, hiszen ezek a jogok első ízben szerepelnek egyetlen dokumentumban. A charta segítségével a jogaikat gyakorló fogyasztók ezentúl például tájékozottabban választhatják ki a szolgáltatókat is" - mondta Herczog Edit EP képviselő 2008. június 19-én Strassbourgban.

Az Energiafogyasztói Chartában mi szocialisták szorgalmaztuk olyan mérőórák bevezetését, amelyek figyelmeztetik a fogyasztót, a számára finanszírozható keret túllépésekor. Ha lenne a konyhámban egy digitális kijelző, ahol látnám, hogy éppen hány forintot költök áramba, eszerint osztanám be a konyhapénzemet. Ez nyilván másoknak is segítene. Nagyon sokszor azt látjuk, hogy a fogyasztók kiszolgáltatottá válnak; nem észlelnek valamilyen műszaki meghibásodást majd kapnak egy nagyon nagy számlát, amit aztán nem tudnak kifizetni. Az ilyen helyzeteket pedig nagyon könnyű lenne megelőzni” - vélekedett Herczog Edit.

Mi európai szocialisták ragaszkodtunk ahhoz a javaslathoz, hogy legalább félévente kapjunk egy olyan számlát, amely a valóságos fogyasztásunkat igazolja vissza, nem az átalányt. Sajnos a többi párt nem támogatta ezt a kezdeményezést, jóllehet az információhoz való hozzáférés biztosítása a fogyasztók védelmének talán legfontosabb eszköze” - szögezte le Herczog Edit.

A legnagyobb különbség mégis abban látszott, hogy míg a szocialista párt azt szerette volna elérni, hogy az Energiafogyasztói Charta törvényerőre emelkedjen, tehát része legyen a harmadik energiacsomagnak, addig a néppárt úgy gondolta, hogy ennek önkéntes alapon kellene működnie. Ők azt szeretnék, ha a tagállamok dönthetnének ennek alkalmazásáról. Mi szocialisták ezt elutasítjuk, és úgy gondoljuk, hogy az energiapiacnak a fogyasztók legalább olyan fontos szereplői, mint a gyártók, szolgáltatók, ezért továbbra is a Charta kötelező törvényi erőre emelkedését szorgalmazzuk" - hangsúlyozta a szocialista EP képviselő.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ