Megtarthatják a melegfelvonulást Budapesten

2008.06.20. Jogi Fórum

Tudomásul vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy július 5-én melegfelvonulást tartsanak a fővárosban; ezt azt követően közölte a rendőrség a honlapján, hogy csütörtökön egyeztettek a melegfesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány képviselőivel.

Az egyeztetés során megállapodás született a vonulás részleteiről - írta közleményében a BRFK, hozzátéve, hogy a rendőrség biztosítani fogja a menetet, amely a Belvárosból, Erzsébet térről indul, az Andrássy úton át halad, és a Felvonulási téren ér véget.

A BRFK egy hete vonta vissza azt a határozatát, amelyben korábban megtiltották a melegfelvonulás megtartását. Akkor azzal indokolták döntésüket, hogy a gyülekezéshez való jog és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő társadalmi érdek biztosítása elsőbbséget élvez. Egy nappal korábban még arra hivatkozott a BRFK, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést az érintett utakon; a határozat ellen több politikus és civil szervezet tiltakozott.

A tavaly július 7-én megtartott felvonulás a Hősök teréről indult, de az Oktogonnál több száz fős ellentüntetés fogadta a résztvevőket. Az ellentüntetők között az eljárás során ismeretlenül maradt emberek tojást osztottak szét, majd a felvonulókat többen azzal, illetve különböző tárgyakkal dobálták meg. Aznap este pedig még több embert bántalmaztak a fővárosban.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
GYÜLEKEZÉSI JOG
RENDŐRSÉG