ORTT: mégsem törvénysértő a hitelleminősítős Orbán-interjú

2008.06.20. MTI

Mégsem sértette meg a médiatörvényt a március 15-én sugárzott Orbán-interjúval a Magyar Rádió - állapította meg második nekifutásra az ORTT Panaszbizottsága, alapjaiban változtatva meg az előző eljárásban hozott döntést.

Az eljáró bizottságot vezető Buczkó Péter csütörtöki közlése szerint a kedden nem egyhangúlag meghozott, nem jogerős (a médiahatóságnál még megtámadható) határozatban elfogadták a közrádió azon érvelését, hogy a sokoldalú tájékoztatásnak nem okvetlenül egy műsorszámban, hanem az adásfolyamon belül kell megvalósulnia.

Márpedig, tette hozzá, a műsor következő heti adásában annak a pénzügyi világcégnek a képviselője is megszólalt, amelyről az interjúban a volt miniszterelnök szót ejtett.

Két hete utasította új eljárásra panaszbizottságát az ügyben az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) amiatt, hogy noha a kormányszóvivő beadványára a közmédium két nappal az ügy panaszbizottsági ülése előtt reagált, a tagok a tárgyalás napjáig nem ismerhették meg ezt a dokumentumot, márpedig "a műsorszolgáltató nyilatkozata az ügy érdemi elbírálását lényegesen befolyásolhatta volna".

Április közepén támadta meg a Magyar Rádió az ORTT-nél a panaszbizottság azon döntését, amely szerint a Vasárnapi Újság március 15-i adásában Orbán Viktor Fidesz-elnök "azt állította, hogy Magyarország adósságkockázatának leminősítéséhez a népszavazásnak semmi köze nem volt és ezt a műsorvezető nem korrigálta, holott közismert volt a hitelminősítő ezzel összefüggő hivatkozása". Ezzel szemben az ellenzéki párt elnöke által elmondottakra a riporter "semmiféle észrevételt nem tett".

A kormányszóvivő két nappal az interjú elhangzása után kért helyreigazítást a Magyar Rádiótól a beszélgetésben elhangzottak miatt, de a Magyar Rádió - amelynek elnöke akkor annyit közölt: nem tartja szerencsésnek a sajtón keresztül üzengetést - nem tett a kérésnek eleget.

Ezt követően fordult a kormányszóvivő a panaszbizottsághoz. A panasztestület 1996-as létrejötte óta ez volt a harmadik eset, hogy kormányszerv kereste itt az igazát.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT