Egyre nehezebben tudják felvenni a bíróságok a küzdelmet a perek elnyújtására alkalmazott praktikák ellen – olvasható a hétfői Népszabadságban.

A kábultságig benyugtatózott vádlottak, a váratlan védőváltások az ítélethirdetés előtt – és még hosszan lehetne folytatni a sort azokkal a technikákkal, amelyekkel a renitens vádlottak az eljárás elhúzására törekednek. A bírók igyekeznek “lépést tartani” velük, s nekik is megvannak a maguk technikái. Eltűnt vádlottak, betegség és megannyi apró momentum játszik abban közre, hogy akár évekig is eltart egy-egy ügy tárgyalása. A büntetőperek elhúzódásának egyik leggyakoribb oka, hogy eljárás közben eltűnnek a vádlottak.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács adatai szerint tavaly a helyi bíróságokon 127.352 első fokon kitűzött büntetőperből 71.386-ot kellett elnapolni, illetve elhalasztani. Erre 23.553 esetben azért volt szükség, mert a vádlott nem jelent meg. A megyei bíróságokon 2007-ben első fokon a 4260 kitűzött ügyből 3081-et kellett elnapolni, illetve elhalasztani; ebből 386 esetben azért, mert nem volt ott a vádlott. Másodfokon a 13.450 kitűzött büntetőügyből 3009-et napoltak, illetve halasztottak el; ebből 507-et a már ismert ok miatt.