15 jogvédő civil szervezet felszólította az V. kerületi rendőrkapitányságot, hogy „a bűncselekmény súlyának megfelelő kellő gondossággal” ne rongálás, hanem emberölési kísérlet ügyében folytassanak nyomozást a péntekre virradóan Molotov-koktéllal támadott fővárosi meleg szórakozóhely ügyében – közölte a PATENT Jogvédő Egyesület.

A rendőrség rongálás bűncselekménye ügyében indított nyomozást az Action Bár nevű meleg szórakozóhelyet 2008. június 27-én a hajnali órákban Molotov-koktéllal felgyújtó ismeretlen tettesek ellen. A PATENT Jogvédő Egyesület álláspontja szerint a bár elleni támadás emberölési kísérlet, hiszen az elkövetők telefonon ellenőrizték, hogy a bárban emberek vannak, és hogy meddig van nyitva, mielőtt felgyújtották. A cselekmény – a jogvédők szerint – alkalmas volt a bárban lévők életének kioltására.

A PATENT Egyesület, valamint további 14 különböző jogvédő szervezet szerint a rendőrség azzal, hogy rongálásként bagatellizálja az esetet, gyengíti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni gyűlölet-bűncselekmény erkölcsi megítélését és az LMBT emberek jogbiztonságát, és közvetve további támadásokra bátorítja az elkövetőket.

A jogvédők úgy vélik, a gyilkossági kísérlet következménye annak a gyűlöletkeltésnek, amelyet egyes szélsőjobboldali csoportok, valamint a katolikus egyház és jobboldali politikusok folytatnak az elmúlt hetekben az LMBT emberek és az LMBT fesztivál ellen. Az eset ismét felveti a gyűlölet-bűncselekmény jogi szabályozásának szükségességét.