A kollektív felelőtlenség mögé bújva követtek el törvénysértést azok a rendőrök, akiket hétfőn felmentett a bíróság a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól – mondta Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje hétfőn.

Pelle Andrea szerint, ha 8-10 rendőr intézkedik, akkor szinte lehetetlen, hogy a sértett beazonosítsa, vele szemben ki lépett fel. A rendőrök ilyen esetekben jellemzően tagadják a bűncselekmény elkövetését, egymásra sem tesznek terhelő vallomást; kívülálló pedig, aki látta volna, hogy pontosan mi történik, nem volt. “Így el tudnak bújni az arctalanság mögé a rendőrök” – véli a TASZ ügyvédje.

Szerinte a rendőri vezetők felelőssége továbbra sem tisztázott, pedig ilyen esetben a szakaszparancsnok kötelessége lenne jelenteni, ha törvénysértés történik az akció során a rendőrök részéről.

Pelle Andrea emlékeztetett: a bíróság azt megállapította, hogy rendőrök bántalmazták brutálisan a sértettet, ez pedig megteremti a jogalapot a rendőrséggel szembeni polgári kártérítési per indításához. A rendőrség mint jogi személy ugyanis felel az állományába tartozók által elkövetett bűncselekményekért.

A Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében felmentett a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól négy rendőrt; a bíróság szerint ugyanis nem volt megállapítható, hogy valóban a vádlottak bántalmaztak két férfit 2006 őszén, a fővárosi zavargások idején.

A sértett elmondása szerint társaival egy kapualjból nézték a nagykörúti eseményeket, amikor a rendőrök rájuk törtek és egyiküket – megbilincselése közben – bántalmazták.

A bíróság azt állapította meg: a belső udvarba beszaladó tíz rendőr közül bárki elkövethette a bántalmazást, de a három vádlott egyikéről sem bizonyosodott be, hogy abban személy szerint részt vett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

A TASZ úgy tájékoztatott, hogy a sértett képviseletét az ellene korábban folyó büntetőeljárásban, és a hétfőn első fokon véget ért ügyben is a jogvédő szervezet jogsegélyszolgálata látja el.