Csak traktorral lehetett venni az akadályokat az elektronikus cégeljárás bevezetésének első napján, legalábbis a megkérdezett ügyvédek és szakértők panaszai alapján ez a következtetés vonható le – írja a Népszabadság az e-cégbejegyzés első napjáról; a Napi Gazdaság ugyanakkor azt derítette ki: simán elindult az egyórás cégeljárás az intelligens nyomtatványok alkalmazásával.

Vannak még problémák az adatfeldolgozás terén, és a jogi képviselők kiértesítése sem ment zökkenőmentesen, de összességében átment a vizsgán a cégbíróságok új elektronikus rendszere – mondta a Népszabadságnak Kenesei Judit.

A Fővárosi Cégbíróság vezetője szerint az elmúlt hetek rohamához képest viszonylag csendes napot zártak, s részben ennek is köszönhetően jó ütemben haladtak az anyagok feldolgozásával. Egyszerűsített cégbejegyzést az induló napon tizenöt esetben kértek, s ezekkel mind sikerült a törvényileg előírt egy órán belül végezni – tette hozzá Kenesei Judit.

A Napi Gazdaságnak nyilatkozók úgy vélekedtek, a valódi gondokat nem is a technika, hanem a hétköznapi élet produkálja majd. A rendszer ugyanis totálisan átalakítja az ügyvédek feladatait, ami elvileg át kell, hogy rendezze a díjszabást is. A lapnak szintén Kenesei Judit nyilatkozott, aki szerint a leggyakoribb hiba a kézbesítések és az előszerkesztés körül fordult elő. Kovács Péter ügyvéd azt mondta: az bizonyos, hogy a tarifák emelkedni fognak.