Nincs akadálya annak, hogy már az ősszel, az első napirendi pontok egyikeként foglalkozzon az Alkotmánybíróság (Ab) a közigazgatási hivatalokat érintő kormányrendelettel, amennyiben ilyen indítvány már érkezett vagy a jövőben érkezik a testülethez – erről Holló András, az Ab pénteken hivatalba lépett elnökhelyettese beszélt sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az MTI annak kapcsán kérdezte az elnökhelyettest, hogy Szabad György akadémikus nyílt levélben fordult az Alkotmánybírósághoz, kérve, a nyári ítélkezési szünetet felfüggesztve foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

Ennek előzménye, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta és június 30-ai hatállyal megsemmisítette azt a “feles” törvényt, amely a fővárosi, illetve a megyei közigazgatási hivatalokat regionális szintűvé alakította. Az indoklás szerint kétharmados parlamenti többséget igénylő döntést nem lehet egyszerű többségű jogszabállyal helyettesíteni.

Gyenesei István önkormányzati miniszter július 1-jén jelentette be, hogy a jövőben is regionális keretek között működnek a közigazgatási hivatalok, miután a kormány rendeletben biztosította ennek jogszabályi feltételeit. A szakminiszter akkor arra a kérdésre válaszolva, hogy szerinte a kormányrendelet elegendő-e a kétharmados törvény pótlására, azt mondta: az ellenzék nem volt partner a törvénymódosításra.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese aznap közleményben tudatta: a Fidesz és a KDNP a Házbizottság ülésének nyolc napon belüli megtartását kezdeményezte a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendelet ügyében.