A francia kormány jóváhagyta a "három lehetőség" rendszert

2008.07. 7. ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért

A francia kormány zöld utat adott a nagy vitáktól kísért "Internet és szellemi alkotás" elnevezésű törvénynek, melynek célja az Online kalózkodás megfékezése.

A június végi fejlemény az első lépést jelenti a törvény elfogadásának folyamatában, a törvénytervezet most a francia parlament elé kerül.

A törvény célja az online kalózkodással szembeni küzdelem, elsődlegesen az ún. "három lehetőség" sémája alapján. Egy újonnan felállított független hatóság, a HADOPI feladata, hogy figyelmeztetéseket küldjön, majd esetlegesen letiltsa a jogsértő felhasználók Internet előfizetését.

A HADOPI a jogtulajdonosok felkérései alapján fog fellépni, és jogosult lesz az Internet-szolgáltatóktól megtudni a szerzői jogokat megsértő számítógép-felhasználók kilétét.

A hatóság ezután egy három lépéses folyamatot indít majd el. Először E-mailben küldenek egy figyelmeztetést, majd ha a jogsértés továbbra is fennáll, ajánlott levélben egy újabbat. A harmadik jogsértésnél a HADOPI jogosult lesz felfüggeszteni a felhasználó Internet-szolgáltatását egy 3-tól 12 hónapig terjedő időszakra, amely időszak lerövidülhet 1-3 hónapra, amennyiben a jogsértő vállalja, hogy beszűnteti az illegális letöltést.

"Ez egy előremutató módszer egy Franciaországban különösen fontos problémával szemben", jelentette ki sajtótájékoztatóján Christine Albanel francia kulturális miniszter.

Albanel megjegyezte, hogy a digitális piac a francia zeneipar mindössze 7%-át tette ki 2007-ben. "Reméljük, hogy 2009-re vagy 2010-re az illegális letöltések csökkenésével a zeneipar magabiztosan tekinthet már a jövőbe", tette hozzá, a kalózkodási ráta 70-80%-os visszaesését jósolva.

Albanel hetente több ezer figyelmeztetésre számít a HADOPI-tól, amely 15 millió Eurós költségvetés fölött rendelkezhet majd.

A jogtulajdonosoknak továbbra is lehetősége lesz pert indítani a jogsértő felhasználókkal szemben. A francia törvények értelmében az illegális fájlcserélés akár 300 ezer Euróig terjedő pénzbüntetéssel, illetve 3 évig terjedő börtönnel sújtható.

A törvénytervezet Franciaország legnagyobb zenekereskedelmi bolthálózata, a Fnac egykori ügyvezetője, Denis Olivennes agyában született meg, aki tavaly ősszel három hónapon keresztül dolgozott ez ügyben egy bizottság élén.

Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, következő lépésként a tervezetet el kell fogadnia a francia parlament alsó- és felsőházának. A tervezet vitája idén őszre várható, magyarázta Albanel, némi csúszást elismerve az eredeti tervhez képest, amely már nyárra tervezte a vita megkezdését. A törvény ily módon 2009 elején léphet életbe.

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
SZERZŐI JOGVÉDŐK